Stig Östlund

fredag, april 05, 2013

Så ser drömmar ut


 
Ett japanskt forskarlag har tagit fram en teknik för att visa de bilder som flimrar förbi i våra hjärnor när vi somnar. Tekniken är ännu i sin linda, men kan på sikt göra det möjligt att visualisera drömmar.
Genom att ta en magnetkamerabild av hjärnan precis i insomningsögonblicket och sedan omedelbart väcka försökspersonen och fråga vilken bild han eller hon sett för sitt inre, har de japanska forskarna byggt upp en databas där de kopplat samman hjärnans utseende vid ett givet ögonblick med den specifika bild som försökspersonen säger sig ha sett.
Med hjälp av den databasen kan man utifrån hjärnavbildningarna alltså förstå vad en sovande person ser i sin dröm.
Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stockholm universitet är det en banbrytande upptäckt.
– Det nya är att de tycks ha kunnat ta en bild av någonting som förekommer i insomnandeprocessen, som inte är en riktig dröm, men som är en bild som fladdrar igenom och det är ju helt nytt. Det finns några andra som varit i närheten av det, men det här verkar vara ganska unikt och man har kunnat identifiera en bild av ett hus och en bild av ett ansikte och det är ju fascinerande.
Den japanska studien, som rapporterades i torsdagens utgåva av tidskriften Science, är inte tillräckligt omfattande för att man ska kunna dra alltför långtgående slutsatser, men den är ett embryo till något som kan få betydelse inom sjukvården framöver, tror Torbjörn Åkerstedt.
– Man kan kanske ta bilder av själstillstånd, sjukdomstillstånd, kanske förstå sjukdomstillstånd bättre. Men det här är ju fortfarande spekulation - det är fortfarande på science-fiction-nivå. Men om man ska hårddra så om man utvecklar och lyckas med det så kommer man kanske att komma lite grann åt det hållet. /Sveriges Radio

Bloggarkiv