Stig Östlund

måndag, september 17, 2012

Opus

Nyhetsbrev september 2012




Hösten är här!

Och med den säsongens första OPUS. Med ett av våra hårdaste omslag någonsin annonseras huvudreportaget: En genomgång av hur finanskrisen drabbat den klassiska musiken – om operahus och orkestrar runt om i världen som går på knäna och vars existens är hotad. Ett högaktuellt svenskt exempel kan du läsa om nedan, då Musikaliskas vd Fredrik Österling idag aviserat sin omedelbara avgång.
Men allt är inte höstmörker. I OPUS 42 beskrivs även två fenomen som skvallrar om en ljusnande framtid: spelmusikens intåg i konsertsalarna och Göteborgs Symfonikers satsning på internetkonserter.
Vi firar också 150-åringen Claude Debussy – Frankrikes nationaltonsättare som förstod värdet av att förnya sig och skapade sin egen genre. I nya numret presenterar vi en mastig biografi om honom och hans berömda La Mer, månadens verk i fokus.


Spana också in vad som hänt i svenskt och internationellt musikliv den senaste tiden, vilka konserter som är på gång i kalendern och inte minst vilka inspelningar som fått full pott i recensionsavdelningen denna gång. Vi önskar en spännande musikhöst med OPUS!


Prova 3 nr av OPUS för endast 99 kr!

Österling avgår

Vd:n för Musikaliska och Stockholms läns blåsarsymfoniker, Fredrik Österling, meddelade idag att han avgår med omedelbar verkan. Detta med anledning av att kulturnämnden i Stockholms län av allt att döma inte avsera att bevilja det förskott som är kritiskt för orkesterns överlevnad.
I underlaget för att inte bevilja stödet återfinns, bland många andra, nedanstående häpnadsväckande formulering:
”Blåsmusiken har en publik främst i äldre åldersgrupper. Musikgenren har sin grund i förra sekelskiftet och några årtionden in på 1900-talet.”
Fredrik Österling, snart ex-vd Musikaliska
För oss som följt Musikaliskas och Blåsarsymfonikernas verksamhet de senaste åren infinner sig omedelbart frågan om någon av politikerna i kulturnämnden överhuvudtaget besökt Nybrokajen 11, sedan Musikaliska flyttade in i huset för två år sedan. En mer ungdoms- och framtidsorienterad musikinstitution går väl knappt att finna? Österlings egen liknelse av processen vid ett karaktärsmord känns inte avlägsen. Österling motiverar själv sin avgång här. Han har även skrivit om de hårresande turerna den senaste veckan på Musikaliskas blogg.

Klassiskt + dans = sant

Breakdance-världsmästarna Flying Steps- till Sverige i höst med Flying Bach
Balett i all ära. Men de senaste åren är det modernare dansformer som gjort anspråk på att vara den klassiska musikens parhäst. Hösten bjuder på åtminstone fyra spännande föreställningar som du inte bör missa.
Minns ni den spektakulära pausunderhållningen i Eurovison song contest 2011? I mitten av oktober kommer ”Flying Bach” till Sverige med totalt fyra föreställningar i Stockholms- och Göteborgs konserthus. Ett unikt tillfälle att bekanta dig med genren breakdance + fuga. Men skynda på, det lär vara strykande åtgång på biljetterna!
Skånes dansteater slår för ett tag ihop sig med Malmöoperan i UNEARTH. Verk avlegendariske koreografen Per Jonsson och finska Susanna Leinonen bildar tillsammans en föreställning som sägs utforska det utomjordsliga. Den 13 oktober smäller det.
Samma kväll, fast på Göteborgsoperan, är det premiär på Hemland? En tankeväckande föreställning, där koreograferna ”med allvar, ironi och underfundig humor betraktar utanförskap och identitet ur olika vinklar”. Kan det bli mer rätt 2012?
Även på Kungliga operan råder experimentlusta. I dagarna spelas Stijn Celis koreografi till en dansuppsättning där Mozarts c-mollmässa (!) utgör musikdelen. Men inte heller trygghetsnarkomanen behöver gå lottlös. Senare i höst kör man safe med Tjajkovskijbaletterna Törnrosa och Nötknäpparen. Den senare förlagd till Elsa Beskows sagovärld.

Mutter kickstartar kompositionsfond

Anne-Sophie Mutter ställer upp för kompositörer

I lördags spelade Anne-Sophie Mutter Brahms violinkonsert i Norrköping. Gaget gav hon bort, och så gjorde även nytillträdde chefdirigenten Michael Francis. De två donationerna utgör grunden till en fond som skall gå till beställningsverk från mindre etablerade svenska kompositörer.

- Fonden möjliggör att vi kan beställa verk av ännu oetablerade tonsättare i betydligt större omfattning än hittills, samt hålla tävlingar och i högre grad låta den nykomponerade musiken möta sin publik, säger Karin Veres, direktör på SON.

Namnet på fonden är lika långt som idén är välkommen: ”The Anne-Sophie Mutter Fund in support of the Norrköping Symphony Orchestra’s young contemporary composers scheme”.
Vi på OPUS applåderar initiativet och föreslår ett kortare alternativ till ovanstående tungvrickare: "Mutterfonden".

OPUS - 5 år på bokmässan!





För femte året i rad kommer vi vara på plats på bokmässan i Göteborg. Den 28-30 september vill vi gärna träffa dig i mässvimlet, så ta chansen till en välbehövlig paus och titta förbi vår monter C05:01 (samma plats som förra året). Där kan du bli prenumerant om du inte redan är det, välja och vraka bland massor av erbjudanden på cd-skivor eller varför inte slå till på någon av våra numera berömda T-shirts?
Mässvimmel i OPUS-montern på förra årets bokmässa.
Tävla om entré- och seminariebiljetter!
Ta chansen och var med i utlottningen av tre entrébiljetter med tillhörande seminariepass (värde 770 kr!). Allt du behöver göra är att svara rätt på denna enkla fråga:
Göteborgssymfonikerna har utsett en ny konstnärlig rådgivare efter Gustavo Dudamel.
Vad heter han?
1) Kent Nagoya
X) Kent Nagano
2) Kent Finell
Skicka ditt svar + namn och postadress till tavling@opusmagasin.se
Senast måndag 24 september behöver vi ditt svar.

Kundservice – nya öppettider

Vi har tidigare berättat om våra planer på att erbjuda en bättre service till OPUS läsare, prenumeranter och musikbutikskunder. Därför har vi från och med september valt att själva hantera kundtjänsten. Som utlovat kommer här de nya kontaktuppgifterna och öppettiderna:

FÖR PRENUMERATIONSÄRENDEN som gäller beställningar, adressändring och reklamationer:
Självservice dygnet runt alla dagar via www.prenservice.se
E-post: kundservice@opusmagasin.se
Telefon: 040-12 55 90, telefontid må-ti & to 9–12 och 13-14
FÖR POSTORDERÄRENDEN som gäller cd-beställningar, samlarserier, t-shirts etc:
E-post: butik@opusmagasin.se
Telefon: 046-261 51 00, telefontid vardagar 9-17

KONTAKTA OPUS
Webb: opusmagasin.se, opusmusikbutik.se
Prenumerationsärenden: kundservice@opusmagasin.se
Tel kundservice: 040-12 55 90

Bloggarkiv