Stig Östlund

torsdag, april 19, 2018

Bostäder



Insektshotell

Många vildbin och andra gaddsteklar är hemlösa i dagen utarmade landskap. Därför kan det vara tills stor hjälp att bygga insektshotell. En hel del arter bygger sina bon i sand. Men för de arter som bygger i vass eller murkna trädstammar och grenar och likande är ett insektshotell rena paradiset.
Många av våra fruktträd och blommor pollineras av tambiet och våra vilda bin. I Sverige finns knappt tre hundra arter av bin. De vilda bina kallas för solitära bin då de lever ensamma, till skillnad från tambiet som är ett socialt bi.
Solitära bina kan indelas i de som bor i marken och de som bor i gångar i ved samt de som parasiterar de andra bina. Det finns drygt 50 arter bin som bygger sina bon i gångar i ved eller i märgrika, kraftiga örter som till exempel hallon, björnbär och malört.


Hus för humlor:


Visa humlearter bor under jord, andra i marknivå och ytterligare andra bor högt upp. Ett enkelt sätt att bygga ett humlehus i marknivå är att vända en gammal blomkruka upp och ner och gräva ner den helt eller delvis i marken. Blomkrukan bör ha en diameter på ca 15 cm och hål i botten. I ett humlehus ska det finns material som humlorna kan bygga bo utav. Gamla mus- eller sorkbon är bäst men det kan även gå bra med löst packad hö, luftig mossa, sågspån eller annat fluffigt material.
Ett humlehus bör placeras på en solig plats. Det är också viktigt att se till så att det inte regnar in i huset eller att det översvämmas. Det är också bra om det finns tillgång till vatten nära humleboet, annars kan det gå åt mer tid för humlorna att leta vatten än att pollinera växter.Det kan vara svårt att få humlor att flytta in i konstruerade humlehus. Humledrottningarvaknar till liv och börjar leta efter en lämplig boplats tidigt på våren. För att locka till sig enhumledrottning och hjälpa henne att etablera ett humlesamhälle så kan man placera ett fatmed honung utblandat med vatten bredvid boet, eller i förkammaren om huset har tvåkammare.

Hus för solitära bin:

Ett enkelt sätt att göra hus åt dessa bin är att klippa till strån av vanlig bladvass. Vassen klipps i bitar om 20-30 cm så att alla har en mellanvägg i mitten eller i en av ändarna.
Bina vill inte bygga bon i hål där de kan se rakt igenom. Stråna samlas i buntar med 10-30 stycken strån i varje. Buntarna fäst ihop med ståltråd eller starkt snöre och placeras i gamla mjölkpaket, plastflaskor eller dylikt. Det skyddar stråna mot regn och småfåglar som söker föda på vintern. Istället för vasstrån kan man t.ex. använda stänglar av hallon eller fläder med märgen urgröpt.
Ett annat enkelt sätt att göra hus för solitära bin är att borra djupa hål i trästycken och stockar.Hålen i hus för solitära bin bör generellt vara 3-13 mm i diameter och 10 cm djupare eller mer. Olika arter föredrar olika håldiametrar men 8 mm passar många arter.
Husen bör placeras skyddat så att det inte regnar in i hålen, stadigt så att de inte svajar i vinden eller trillar ner och gärna så att de får morgonsol. Om allt går bra så lägger honor ägg i hålen under våren / sommaren. Bina utvecklas därefter från ägg till larv till puppa och därefter till vuxet bi. Våren / sommaren året efter så flyger de vuxna bina ut för att samla pollen och nektar, para sig och lägga nya ägg.


Bloggarkiv