Stig Östlund

torsdag, oktober 26, 2017

Olivolja


Olivolja har flera positiva hälsoeffekter och tycks även motverka depression. Men det gäller att se upp när du väljer. Alla produkter som marknadsförs som olivolja är inte lika bra.


Ingen annan olja är så välstuderad som olivoljan när det gäller kopplingen till psykisk hälsa. Länge har den kallpressade olivoljan pekats ut som en viktig orsak till Medelhavskostens hälsobringande inverkan. Men ingen har riktigt kunnat förklara varför.
Olivolja innehåller en hög andel enkelomättat fett, en ganska neutral typ av fett som inte är lika omdebatterad som mättat fett men inte heller lika rikt på fleromättat fett som andra oljor.


I dag vet vi att olivoljan innehåller flera ämnen med antioxidativ och antiinflammatorisk verkan, bland annat quercetin som även finns i blåbär och andra hälsosamma bär.

Enligt resultat från flera studier lindrar Medelhavskost i kombination med extra olivolja depression. Ett exempel är den stora och välrenommerade spanska Predimedstudien. Ett viktigt skäl till olivoljans positiva effekter är sannolikt förekomsten av ämnet oleocanthal, som fungerar på samma sätt som storsäljande värktabletter med ibuprofen.
I vissa fall kan oljan vara piratkopierad eller utspädd med billigare varianter.
Om du intar en halv deciliter kallpressad olivolja om dagen motsvarar det en tiondel av den rekommenderade dosen för inflammationshämmande värktabletter. Ett lågt dagligt men livslångt intag skulle alltså kunna vara en av hemligheterna – men långt ifrån den enda – bakom Medelhavskosten.


Den grekiska ön Ikaria brukar räknas som en sista utpost för traditionell Medelhavskost. Där utgör fett nästan 50 procent av energin. Nästan allt kommer från olivolja och resten är ister.
Ikaria är en blå zon , alltså en av de platser på jorden där chansen är störst att bli över 100 år gammal och dessutom med hälsan i behåll. Människorna som lever där blir nästan tio år äldre än EU-snittet.
Kallpressad olivolja innehåller även ett ämne som i labbförsök motverkar den ökade risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt hos köttätare. Samma typ av skydd ger balsamvinäger och rödvin i måttliga mängder.
Men det gäller att se upp. Alla produkter som marknadsförs som olivolja är inte lika bra och i vissa fall kan oljan vara piratkopierad eller utspädd med billigare varianter.


Här är tre tips som hjälper dig välja rätt flaska på butikshyllan:
Max två år gammal, mörk flaska.
• Studera etiketten och förpackningen
Oljan ska vara kallpressad jungfruolja, gärna certifierad av tredje part. Bra om tillverkningsort och inte bara land anges. Ju mer exakt desto bättre. Datumet ska ange att flaskan är max två år gammal och flaskan ska vara mörk för att skydda mot ljus.
Lite smak tyder på utspädning.
• Lär dig känna igen smaken
Pepprig bak i gommen, fruktig och aningen bitter. Lite smak tyder på utspädning, vinsmak eller härsket är felsmaker. Gör gärna ett eget smaktest med flera olika sorter inklusive dåliga varianter.
Troligt att dyrt är lika med bra.
• Fundera över priset
Det finns ingen garanti för att dyrt är lika med bra, men det är troligt. Smakar det så kostar det brukar det heta, och betalar du för lite får du helt säkert en olja med lägre kvalitet.




Bloggarkiv