Stig Östlund

måndag, oktober 30, 2017

Ola Rolléns rättegång blir en historisk nagelbitare. Spänningen stiger inför Ola Rolléns rättegång i Oslo som har inletts. Styrelsen och aktieägarna har spelat högt och satsat på att Hexagons vd till slut ska frias. Fälls han vore det en katastrof.



Ola Rollén (bilden), född 28 april 1965, är en svensk ekonom och nuvarande vd för Hexagon. Född28 april 1965 (ålder 52)
Hexagons styrelse med ordförande Gun Nilsson har satsat all prestige på att det norska rättsväsendet ska gå bet på att fälla deras vd i den kommande rättegången. Men det är något som gnager med Ola Rolléns affärer. För när han handlar aktier för nära 40 miljoner kronor privat i det norska bolaget Next så börjar man ohjälpligt fundera på om Hexagons vd faktiskt kan ha lurat dom han köpte aktierna av.
Det är den 6 och 7 oktober 2015 affärerna sker i Next, Ola Rollén storköper aktier för nära 15 miljoner kronor totalt, vilket motsvarar runt 48 kronor per aktie. Under de här två handelsdagarna är handelsvolymerna i Next betydligt större än den totala sammanlagda volymen under de 15 tidigare handelsdagarna. Next, som i likhet med svenska Fingerprint utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning, har höga kostnader för forskning och utveckling. Next har det tufft ekonomiskt och tyngs dessutom av att behöva betala 5 procent av sin årliga bruttovinst i royalty till sin huvudägare Ecomnex. Är Ola Rolléns plötsligt heta intresse för just Next en slump?
Den 8 oktober, dagen efter Rolléns storshopping i Next, lyckas det norska bolaget få till ett fantastiskt avtal. Avtalet som sluts den 8 oktober innebär att Next lovas 130 miljoner kronor i en nyemission. Men inte nog med det, avtalet innebär att Next slipper den dyra royaltyöverenskommelsen.


Den 9 oktober, när Next meddelar marknaden det dubbla glädjebudskapet, rusar aktien 110 procent. En påse pengar på 130 miljoner kronor är värt mycket, men att slippa royaltybetalningarna är också en rejäl boost. Man kan hävda att värdet av det slopade royaltyavtalet till och med är lika mycket, eller mer värt, än de 130 miljoner kronor som Next fick på ett bräde i sin riktade nyemission.
Vem är då Nexts räddande ängel som tecknar avtalet den 8 oktober? Jo, det är Ola Rolléns bolag Isskosala som gör affärerna och tecknar avtalen. Samma bolag som ett par dagar tidigare alltså länsat marknaden på aktier i just Next.
Två pusselbitar av information hade uppenbarligen Isskosala. Dels att Next skulle räddas med nya pengar av Isskosala självt, dels att det betungande roaltyavtalet samtidigt skulle rivas. För att få bort royaltyavtalet köper Isskosala aktier i Next dyrt från huvudägaren och mottagaren av royaltyintäkterna, Ecomnex. Den 8 oktober köper Isskosala aktier för 60 kronor styck från huvudägaren en affär på totalt 22 miljoner kronor./ 

Bloggarkiv