Stig Östlund

tisdag, augusti 15, 2017

Rättvisa


Dame- og herretoiletter afskaffes i Berlin - i stedet indføres pissoir til begge køn


Regeringen i Berlin gør nu for alvor op med forskelsbehandling af mænd og kvinder: Det skal ikke længere være forbeholdt mænd at lade vandet stående.
En netop udgivet 97 sider lang rapport om nye toiletkoncepter i den tyske hovedstad beskriver på den baggrund, at det skal være muligt for kvinder at benytte et pissoir.
»Der er tale om forskelsbehandling, såfremt det kun er mænd, der har mulighed for at urinere stående,« lyder det i rapporten, der er udarbejdet for bystatens styre.


Den lokale regering, der består af socialdemokraterne (SPD), partiet De Grønne og venstrefløjspartiet Die Linke, har derfor besluttet at opføre nye kønsneutrale toiletter, så mænd og kvinder frit kan vælge, om de i forbindelse med toiletbesøg ønsker at stå op eller sidde ned.
De offentlige toiletter vil i fremtiden bestå af en kønsneutral kabine med et pissoir til både kvinder og mænd, og dermed vil opdelingen af dame- og herretoiletter reelt ophøre.
Rapporten viser billeder af, hvordan et kønsneutralt pissoir kan se ud - det ligner i sin udformning umiddelbart et moderne pissoir. Det er dog ikke beskrevet, hvorledes kvinder skal agere, når toilettet bliver designet til, at kvinder kan stå op og tisse.
Det fremgår dog af rapporten, at pissoiret skal være lavere end mændenes nuværende. Derudover skal der bygges skillevægge, så der stadig er respekt for privatlivet, efter at kønsopdelingen er ophørt.
Opførslen af nye kønsneutrale toiletter kan ifølge rapporten koste op mod 130 mio. euro. hvilket svarer til en lille milliard danske kroner.
Virksomheden Wall, der de seneste 25 år har stået for at bygge og vedligeholde offentlige toiletter i den tyske hovedstad, vil ikke opføre de nye offentlige toiletter, og derfor skal lokalregeringen så finde pengene på de offentlige budgetter.
Dette møder skarp kritik fra oppositionen. Christian Gräff, der er senatsmedlem og bygningspolitisk talsmand for det konservative CDU, siger til den tyske tabloidavis Berliner Kurier, at »det er en falliterklæring, såfremt gode offentlige midler nu vil blive brugt til offentlige toiletter.«
Der findes i dag omkring 250 offentlige toiletter i Berlin.

Bloggarkiv