Stig Östlund

fredag, maj 19, 2017






Det vore förödande för miljön om ett enda företag lyckades tysta våra röster. 

Resolute Forest Products, Kanadas största skogsbolag, stämde förra året Greenpeace på mer än 1,9 miljardersvenska kronor.

Greenpeace har under åren dokumenterat och exponerat Resolutes verksamhet – som avverkningar i viktiga områden för den hotade nordamerikanska vildrenen, brist på samtycke till avverkning i urfolkens traditionella landområden och missvisande miljömärkning av papper.

Istället för att se över sina policyer valde Resolute att svara med stämningar för att skrämma oss till att dra tillbaka kritiken.



Om andra stora företag inspireras att använda samma taktik mot medier, medborgare och andra organisationer som kritiserar dem, kan det få förödande konsekvenser.

De två stämningarna är riktade mot samma kampanj. I den senare av dem, som pågår i USA, försöker man få anklagelsen att passa in under en amerikansk lag som ursprungligen infördes för att komma åt maffians aktiviteter. I stämningsansökan betraktas helt vanligt miljöarbete som kriminella aktiviteter.

Stämningarna så stora och omfattande att de kan hota Greenpeace som organisation. Vi riskerar att hela vår verksamhet – från efterforskningar till informationskampanjer och insamling – bedöms som kriminell.

Vi söker öppet stöd hos Resolutes egna kunder. Stora förlag som Penguin, Random House, HarperCollins, Simon & Schuster, och Hachette köper papper från Resolute. Därför ber vi dem göra två saker:
  • Kräva att Resolute producerar papper utan att skada områden som är viktiga för bevarandet av den biologiska mångfalden.
  • Uppmuntra Resolute att sluta attackera yttrandefriheten.
(Klicka här) --> Skriv på vårt brev till de stora bokförlagen, Resolutes kunder. 

Den 31 maj kommer vi att överlämna brevet med alla underskrifter på en av de största bokmässorna i världen. 

Skogen behöver våra röster även i framtiden!

Bloggarkiv