Stig Östlund

torsdag, maj 26, 2016

Norrlandsregionen - ganska utbredd ;)
Norrlänningarna borde kräva folkomröstning!
Efter ett möte med regioner och landsting i onsdags stod det klart att tre områden är redo att gå vidare med att bilda storregioner från 2019. Det är en norrlandsregion med de fyra nordligaste länen, en västsvensk region med Västra Götaland och Värmland och en Svealandsregion med Uppsala, Örebro, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Sörmland. Detta bekräftar regionutredaren Kent Johansson för Dagens Medicin. Den sista juni ska han tillsammans med sin utredarkollega Barbro Holmberg lägga fram ett förslag till regeringen den sista juni om vilka regioner som kan bildas från 2019.
– Det kommer att vara ett förslag baserat på var det finns förutsättningar att bilda nya regioner 2019, säger Kent Johansson.
Jämfört med den karta som regionutredarna tidigare presenterat saknas Halland i den västsvenska regionen. Men den tidigare kartan står fast enligt Kent Johansson. Om inte Halland vill gå in i en storregion från 2019 kan de istället få vänta till 2023. I augusti nästa år ska regionutredarna presentera sitt förslag på hur regionindelningen ska se ut från 2023./Dagens Medicin




Dagens Medicin, läsarkommentar,  2016-05-21
"Löp hela linan ut.Gör som i Norge lägg ner landstingen-förstaliga vården.Entlediga alla sjukvårdspolitiker som inte låter sjukvårdpersonal få arbetsro någon gång. Sjukvården är till för patienterna.Inte för sjukvårdspolitikers behov att förverkliga sina vansinniga ideer.".

Ur insändarartikel i Östersundsposten:
"I de flesta av Europas länder har staten det övergripande ansvaret för sjukvården. Så är det inte i Sverige där ansvaret har delegerats till många hundra landstingspolitiker, de allra flesta utan sjukvårdsutbildning.Trots att de svenska väljarna anser att sjukvården är en av de allra viktigaste samhällsfrågorna förs inte någon bred debatt om vården inför riksdagsvalen. Detta därför att riksdagspolitikerna ju inte har något direkt ansvar för sjukvården. Ansvaret för sjukvården ligger hos landstingen, totalt 21 stycken med mycket olika förutsättningar vad gäller befolkning, ekonomi och vårdbehov.".

Bloggarkiv