Stig Östlund

tisdag, maj 24, 2016

Ät nötter !





Ät nötter, tycker europeiska kardiologer

I dag presenterar det Europeiska kardiologisällskapet sina nya rekommendationer för prevention av hjärt-kärlsjukdom. Dokumentet fokuserar ännu mer än tidigare på förbättring av levnadsvanor. 




Joep Perk
Bild: Carl-Magnus Hake
– Vi är till exempel tydliga med att man inte ska släppa hem en hjärtpatient från ett sjukhus utan att det ska finnas en plan för sekundärprevention, inklusive livsstilsåtgärder, säger Joep Perk, kardiolog och professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, som är en av författarna till de nya rekommendationerna.
När det gäller kosten är en nyhet att  experterna mer specifikt lyfter fram betydelsen av nötter. I rekommendationernas definition av en hälsosam kost ingår nämligen 30 gram osaltade nötter per dag. Experterna lutar sig här mot en meta-analys som pekar på att detta dagsintag kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom med runt 30 procent.  
– Det finns mycket forskning som pekar på nyttan av nötter, säger Joep Perk.
Han lyfter också fram att rekommendationerna nu blivit mer ”politiska”. De har tydliga budskap till makthavare om införande av olika åtgärder för att förbättra hjärt-kärlhälsan och anger vilka vetenskapliga evidens det finns för dessa.
– Vi vill bland att se tydligare innehållsdeklarationer på matvaror om hur mycket kalorier, socker och salt de innehåller. Och rökning bör till exempel inte vara tillåtet i och utanför skolor och förskolor, säger Joep Perk.
De nya rekommendationerna presenteras på det europeiska hjärtsviktsmötet i Florens, Italien. Bakom dokumentet står förutom det europeiska kardiologisällskapet också nio andra organisationer.
Läs rekommendationerna här
Jag (Stig): att nötter, särskilt valnötter är nyttigt är inget nytt för mig och många andra av oss.

Bloggarkiv