Stig Östlund

måndag, december 16, 2013

Sverige exporterar sitt överfiske‏

Allt för många och stora fiskefartyg jagar allt färre fiskar i våra hav. Det är ett av de största hoten mot både havsmiljön och yrkesfiskarnas överlevnad. Men den medicin som Sveriges regering ordinerar mot detta visar sig nu ha svåra biverkningar. Istället för att lösa problemet flyttas det till Afrika. Där förvärrar svenska fiskefartyg nu problemet med överfiske och fiskar dessutom i strid med folkrätten.

Greenpeace nya granskning Exporting Exploitation visar hur svenska fartyg exporteras till Västsahara, ett område som ockuperas av Marocko. Där bidrar de till överfisket av redan överexploaterade fiskbestånd. Samtidigt bryter fisket bryter mot internationell lag, eftersom västsaharierna varken godkänt det eller får någon nämnvärd del av vinsten. Vi har också sett bevis på hur fisket ibland spårat ur fullständigt och att hundratals ton fisk dumpas i havet, död, till ingen nytta. Det här är möjligt och lagligt på grund av ett regelverk som regeringen infört. Reglerna innebär att yrkesfiskare kan tjäna miljontals kronor på att sälja sina fiskekvoter i Sverige och sedan fortsätta fiska i fiskevatten i länder utanför EU.


Fler bilder hittar du här: http://bit.ly/1cQJabw


Vi har spårat fartygen som tagits ur den svenska fiskeflottan. Av 39 fartyg som officiellt tagits bort ut fiskar över hälften - 21 stycken - fortfarande, men i andra vatten. Endast 4 fartyg har skrotats. Totalt 8 båtar har börjat fiska i det ockuperade Västsahara istället. Arbetet där leds av svenska yrkesfiskare och sker delvis med svensk besättning, men formellt utförs fisket av marockanska företag. Det finns exempel på fiskare som tjänat cirka 60 miljoner kronor på att sälja sin fiskekvot i Sverige och som sedan flyttat sitt fiske till Västsahara.

Med andra ord exporterar Sverige idag överfiske och exploatering till det ockuperade Västsahara. Detta trots att Sverige i andra sammanhang kraftigt motsätter sig EU-fiske i Västsahara.

Regeringen kan lösa problemet, bara de övertaliga fiskefartygen inte släpps vind för våg. En lösning är krav på att yrkesfiskare som köper ett fartyg med tillhörande fiskekvot måste skrota eller på annat sätt permanent ta ett aktivt fiskefartyg ur allt fiske innan de får börja utnyttja den nya kvoten.

Idag fiskas det för mycket nästan överallt i hela världen. Därför hjälper det inte att fiskefartyg tas ur den svenska fiskeflottan, om de skickas till överfiskade vatten någon annanstans. Det är inte ansvarsfull politik att exportera problemet med överfiske till andra länder, ofta med ännu sämre möjligheter att kontrollera att fisket går schysst till. Svensk export ska inte få inkludera överfiske eller exploatering.

Om du tycker likadant, dela på Facebook!
Jan Isakson,
Havsmiljöexpert, Greenpeace

PS. Greenpeace tar inte emot bidrag från företag eller regeringar. Vårt arbete för att stoppa överfisket och skövlingen av våra hav finansieras helt och hållet av gåvor från privatpersoner som du. Klicka här för att vara med och bidra.

Bloggarkiv