Stig Östlund

fredag, augusti 23, 2013

Sundsvall


Arkitekterna som arbetade i Sundsvall efter branden (midsommarafton 1888) kom i hög grad utifrån, och hade inte tidigare bott i staden. Den kanske mest meriterande var Frans Gustaf Abraham Dahl (1835-1927), arkitekt vid Överintendentämbetet, vice professor vid Konstakademin i Stockholm och skapare av stora monumentalbyggnader som Kungliga biblioteket i Stockholm.
Men den mest anlitade arkitekten i Sundsvall var Gustaf Hermansson, född 1864 i Stockholm.
Efter färdig utbildning fick Hermansson anställning hos Isak Gustaf Clason under vintern 1888-89. Det blev en lyckosam anställning eftersom den innebar att han kom i kontakt med flera tävlingar i Sundsvall. Tävlingen om en ny kyrka för Sundsvall drogs i gång under hösten 1888. Hermansson deltog med ett bidrag i form av en nygotisk kyrka i rött tegel och med plats för 2500 personer. I början av mars 1889 nåddes han av meddelandet att han vunnit tävlingen om kyrkan. Det vinnande förslaget debatterades och Hermansson fick i uppdrag att banta i programmet.




Gustav Adolfs kyrka
i Sundsvall. Arkitekt
Gustaf Hermansson.
Kyrkan namnändrades
1955 (hade tidigare
namn efter drottningen)
Hermansson flyttade därmed till Sundsvall. Innan kyrkobygget påbörjades fick Hermansson ytterligare ett stort uppdrag  genom att vinna tävlingen om en ny folkskola i Sundsvall 1889. Samma år ritade Hermansson provinsialläkare Söderbaums hus vid Köpmangatan (hörnet östra Esplanaden) vars grundläggning påbörjades under sommaren 1889. Sedan kom uppdrag slag i slag. Innan han lämnade Sundsvall 1897 för en tjänst vid Överintendentämbetet i Stockholm hade han utfört närmare 20 stora uppdrag i Sundsvalls stenstad, framförallt belägna längs Storgatan, Esplanaden och kring kyrkan, och Hermansson kan sägas vara den som mest av alla har givit staden dess karaktär. Även efter det att han flyttat från Sundsvall till Stockholm fortsatte han att rita ytterligare hus för centrala Sundsvall. - "I portgång till en ny tid" Anders Stjernberg/Per-Åke Sundholm
 
 

Bloggarkiv