Stig Östlund

torsdag, december 08, 2011

Fler kan få tillgång till trombolys

Trombolys = med läkemedel lösa upp en blodpropp som täpper till ett blodkärl.


Det finns ingen anledning att utesluta strokepatienter med diabetes och tidigare hjärninfarkt i bagaget från trombolys - det är slutsatsen i en delvis svensk studie.

Läkemedlet alteplase (Actilyse) godkändes för propplösande behandling vid hjärninfarkt i Europa för snart tio år sedan.

Då varnade läkemedelsmyndigheten EMA för användning hos patienter med diabetes och samtidig tidigare stroke eftersom forskning visat en trend som pekade mot att fördelarna med trombolys inte övervägde i den här gruppen.
Men i en färsk studie i tidskriften Neurology kommer bland andra Nils Wahlgren, överläkare och professor i neurologi vid Karolinska institutet, fram till att även dessa patienter bör få behandling.

En del patienter med den här kombinationen har fått trombolys ändå efter individuell bedömning.
Men enligt Nils Wahlgren finns det många läkare som har följt EMA:s kriterier och låtit bli att behandla:
- Jag ser studiens resultat som en stor framgång som gör att vi kan rädda många patienter från neurologiska skador - patienter som inte skulle ha räddats med dagens kriterier för trombolys.

I studien användes data från världens största databas för akut strokebehandling - Sits-registret - som koordineras av Nils Wahlgren.
23 336 patienter som fått propplösande behandling vid hjärninfarkt mellan 2002 och 2009 ingick i analysen. Däribland 5 411 patienter med diabetes, 5 019 med tidigare stroke och 1 141 med båda delarna.
De jämfördes med 6 164 patienter som inte hade fått trombolytisk behandling i kliniska prövningar mellan 1998 och 2007.
Resultaten visar att patienterna som hade fått behandling klarade sig bättre än kontrollpersonerna i sitt dagliga liv tre månader efter insjuknandet, mätt enligt en särskild skala. Det gällde både dem som hade diabetes och dem som tidigare hade haft stroke.
För den grupp som hade både diabetes och tidigare stroke såg forskarna ingen statistiskt signifikant nytta med trombolys.

Men Nils Wahlgren och hans medarbetare drar ändå slutsatsen att det inte finns något skäl för att de här patienterna inte ska få behandling.
Gruppen med diabetes och tidigare stroke var betydligt mindre än strokegruppen och diabetesgruppen var för sig. Det kan vara en förklaring till att statistisk signifikans inte nåddes, trots att resultaten pekade åt samma håll, anser han.
I en ledarkommentar i anslutning till artikeln i Neurology får de också stöd för sin slutsats.

Nils Wahlgren och hans kollegor har sedan mitten av 2000-talet undersökt om dagens rekommendationer för trombolys är relevanta. Syftet är att fler ska få tillgång till behandling.
De har bland annat visat att den tidigare tidsgränsen om att trombolys inte bör ges mer än tre timmar efter insjuknandet var oberättigad.
- Vi visade att man kan förlänga tidsgränsen till 4,5 timmar, vilket också har godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten, säger Nils Wahlgren och fortsätter:
- Förra året publicerade vi dessutom en studie som visade att även patienter över 80 år har nytta av behandling - alltså tvärtemot rekommendationen om att den gruppen inte bör få trombolys.

Läs abstract:
•Neurology 2011; 77: 1866-1872 >> http://www.neurology.org/content/77/21/1866.abstract?sid=44efe04c-70d2-4d11-bbde-8e3ecc743065

Bloggarkiv