Stig Östlund

fredag, augusti 19, 2011

Dagens Medicin


Fästingbett förklarade neurologiska symtom hos barn
2011-08-18
Fästingburna infektioner i centrala nervsystemet är vanligare hos barn än man tidigare trott. Den slutsatsen drar svenska forskare.
I en framåtblickande studie såg de att nästan var fjärde barn som kom till barnakuten med neurologiska symtom hade en infektion som orsakats av ett fästingbett.
Syftet med studien var att ta reda på hur vanliga fästingburna infektioner är hos barn med symtom från centrala nervsystemet, samt hur en sådan infektion yttrar sig.
Fästingburen hjärninflammation, TBE, och borreliainfektion i centrala nervsystemet beskrivs generellt som milda tillstånd hos barn. Men den synen har ifrågasatts på sistone, enligt forskarna.
I studien ingick 124 barn som testades för antikroppar mot TBE och borrelia. Dessutom undersöktes graden av inflammation i blodet och ryggmärgsvätskan.
10 barn visade sig ha TBE medan 21 hade borrelia. Många hade ospecifika symtom som trötthet, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla.
Forskarna skriver att det är viktigt att överväga en fästingburen infektion som orsak när barn har ospecifika akuta symtom från centrala nervsystemet.
Det är bland andra Karl-Johan Lidefelt, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som står bakom studien som publiceras i tidskriften European Journal of Pediatrics.

Medicinsk cannabis på väg att bli godkänd av Läkemedelsverket
2011-08-18
Ett cannabisbaserat läkemedel för MS-patienter är på väg att godkännas av Läkemedelsverket.
Det är Sveriges Radios Ekot som berättar att en munspray baserad på cannabis som används för att lindra stelhet hos MS-patienter är på väg att godkännas av Läkemedelseverket.
Sprayen är redan i dag godkänd i Danmark, Tyskland, Spanien och Storbritannien.
– För att bli hög på cannabis så behöver man relativt höga koncentrationer och det får man när man röker preparatet och tar det i högre doser. Det här är relativt låga koncentrationer som man får i blodet när man tar det här preparatet. Någon kick får man inte, säger Hans Sjögren, överläkare och klniiks utredare på Läkemedelsverket, till radion.
Det är redan i dag tillåtet att använda sig av medicinsk cannabis i Sverige, men det krävs specialtillstånd från Läkemedelsverket och specialimport av apoteken.

Bloggarkiv