Stig Östlund

måndag, juli 25, 2011

Stoltenberg: Aldri mer 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble møtt av en enorm applaus da han mandag kveld talte til et folkehav på Rådhusplassen i Oslo.


I sin appell sa statsministeren at våre fedre og mødre lovet hverandre «Aldri mer 9. april». Vi sier: Aldri mer 22. juli 2011, sa statsministeren.
– Dere som er her i kveld er folkeviljen. Dere erobrer gatene og det offentlige rom med det samme trassige budskap. Vi lar ikke frykten knekke oss, men gir en beskjed til verden: Vi lar ikke frykten for frykt kneble oss.
Det folkehavet jeg ser og den varmen jeg kjenner fra hele landet gjør meg sikker: Norge består prøven. Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk, sa statsministeren, til stor applaus fra den enorme folkemengden på Rådhusplassen i Oslo.
Skriver historie
– I kveld skriver det norske folk historie, og vi gjør det med det sterkeste av alle verdens våpen: det frie ord og demokrati.
– Vi staker ut kursen for det norske folk etter den 22. juli 2011. Det blir et nytt Norge, men hvilket Norge bestemmer vi selv. Det eneste jeg kan si er at Norge skal være til å kjenne igjen. Mer åpenhet, mer demokrati, fasthet og styrke, det er oss, det er Norge. Vi skal ta tryggheten tilbake, sa statsministeren, mens tilhørerne jublet og strakte sine medbrakte roser i været.
– Etter angrepene på Utøya og Oslo har vi vært i sjokk, fortvilelse og sorg. Slik vil det fortsatt være, men ikke bare slik. Sakte vil vi møte hverdagen igjen, men noen vil få det vanskeligere enn andre. Fortsatt vil folk ta vare på hverandre, vise omsorg, snakke med dem som er hardest rammet og være medmennesker, sa Stoltenberg.
Er her for dere
– Vi som er her har en beskjed til ofrenes pårørende: Vi er her i kveld for dere. I tillegg skal vi rette blikket mot Norge etter 22. juli 2011. Vi skal vokte oss for å trekke for mange og bastante konklusjoner mens vi er et land i sorg. Men noen løfter kan vi gi hverandre her i kveld, sa statsministeren, og fortsatte:
– Ut av alt det onde øyner vi spiren til noe verdifullt. Det vi ser i kveld kan være den viktigste marsjen det norske folk har lagt ut på siden den annen verdenskrig – en marsj for demokrati, samhold og toleranse.
Folk over hele landet står i dette øyeblikk skulder ved skulder. Vi kan lære av det. Vi kan gjøre mer. Hver og en av oss kan gjøre demokratiets vev litt sterkere.
Til de unge
– Til de unge vil jeg si: Massakren er også et angrep på unge menneskers drøm om å bidra til en bedre verden. Deres drømmer ble brutalt knust, men dere som er her kan føre ånden fra i kveld videre: Engasjer dere, bry dere, meld dere inn i organisasjoner, delta i debatter og bruk stemmeretten. Ved å delta sier du et rungende ja til demokrati.
Jeg er uendelig takknemlig for å leve i et land der folk i en kritisk tid tar til gatene med lys og blomster for å slå ring om demokratiet og for å hedre og minnes dem vi har mistet. Det viser at Nordahl Grieg hadde rett da han skrev: Vi er så få her i landet, hver fallen er en bror og venn.
Våre fedre og mødre lovet aldri mer 9. april. Vi lover aldri mer 22. juli, sa statsministeren til den største samling av mennesker han noensinne har talt til.

Bloggarkiv