Stig Östlund

tisdag, juli 26, 2011

Kan dömas till 30 år

Den misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik riskerar 30 år i fängelse. Men innan rättegången hålls görs en massiv utredning – troligen den mest omfattande i norsk kriminalhistoria.

Åklagaren Christian Hatlo öppnar för att åtala den misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik för brott mot mänskligheten, ett nytt kapitel i strafflagen sedan 2008. Brottet kan ge 30 års fängelse i stället för det normala maxstraffet på 21 år. BRA !

Breivik kan även dömas till förvaring, ett icke tidsbestämt straff.

Men ännu är det lång tid kvar till en rättegång. Anders Behring Breivik häktades i åtta veckor misstänkt för terrorbrott
De åtta veckorna kommer att behövas för utredningsarbetet, enligt åklagare Sturla Henriksbøu.


–Det är flera hundra vittnen som ska höras och det finns fortfarande ett stort behov av tekniska undersökningar, både på Utøya och i regeringskvarteret, säger han.

Stora mängder elektronisk data ska analyseras, däribland videoupptagningar, mobiltrafik och liknande.

–Det är ett extremt omfattande arbete som polisen ska göra, säger Sturla Henriksbøu

Ännu är det inte bestämt hur utredningsgruppen ska organiseras och hur stor den ska vara. För tillfället är i princip alla polisresurser i Oslo och Nordre Buskerud organiserade i arbetet.

–Arbetet fortsätter, både att leta efter saknande personer i närheten av Utøya, i vattnet och området runt. Det är omfattande och kommer att ta lång tid. Det försiggår också arbete i byggnaderna i regeringskvarteret, man går igenom dessa både för att leta efter saknade och genomföra en kriminalteknisk undersökning, säger Sturla Henriksbøu.

Enligt honom är det troligtvis den mest omfattande polisutredningen någonsin i Norge.

SVENSKA DAGBLADET

Bloggarkiv