Stig Östlund

fredag, maj 27, 2011

Man imponeras (och undrar)


Dubbelbeckasin - Från nätet
 Tre svenska fåglar har satt nytt rekord i långdistansflygning. Fåglarna, tre dubbelbeckasiner, startade sin höstflygning vid Ånnsjön i Jämtland och flög sedan med en snitthastighet på 90 kilometer i timmen nonstop till Västafrika.
Den totala flygsträckan var cirka 6000 kilometer. Enligt forskarna som följde beckasinerna med positionsmätare, känne rman inte till något annat fall där ett djur färdats så snabbt så långt.
Efter landning i Nigeria flög de till regnskogsområdet i Kongo-Kinshasa där de tillbringade vintern.
Text: SVENSKA DAGBLADET (papperstidningen i går)



WIKIPEDIA:
Utseende
Dubbelbeckasinen är 26-30 cm lång, har en vingbredd på 43-50 cm och en vikt på 150-260 gram. Dubbelbeckasinen har en brunspräcklig fjäderdräkt med en något ljusare brunfläckig undersida. Den är kraftigare byggd än enkelbeckasinen med kraftigare, kortare näbb och två vita vingband. Från näbbroten till ögonen går ett mörkare streck. Honan och hanen har i princip samma utseende, honorna är dock i genomsnitt något större. Juvenilerna liknar de adulta fåglarna mycket, men skiljer sig från dessa genom mindre vitt på stjärtpartiet och ett diffusare vingband.

Utbredning
Dubbelbeckasinen häckar i Eurasiens barrskogszon från Norge österut till Jenisej i Ryssland. I Skandinavien häckar den endast i fjällkedjan, men i Polen, Baltikum, Ukraina, Vitryssland och Ryssland finns fortfarande häckande dubbelbeckasiner på låglandslokaler. I Centraleuropa häckar den endast i enstaka fall. Den övervintrar i Afrika i Liberia, Ghana, Nigeria, Etiopien, Gabon, Angola, Zambia, Malawi, Namibia, Zimbabwe och Sydafrika.
Dubbelbeckasinen i Norden. Från att ha varit en allmän häckfågel i Skandinavien och Sverige, med bland annat stora mängder individer på spelplatser i Uppland i mitten av 1800-talet, häckar dubbelbeckasinen nu enbart i fjällkedjan, och ingenstans i Skandinavien är den vanlig. Den finns främst i Lappland, Jämtland, Tröndelag och Härjedalen Svenska sydgränsen för permanenta spelplatser går i Härjedalen och den norska vid Hardangervidda.

Mycket intressant

Lyssna till dubbelbeckasinen >>  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2593091
(låter emellanåt som ett mynt som just slutar snurrandet på ett bord)

Bloggarkiv