Stig Östlund

tisdag, mars 24, 2009

The king

-------------------------------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=5sqYDZA1a-8&feature=related --------------------------------------------------------------------------------------
Genierna bakom stor konst överlever allt; exempelvis Mozart, Beethoven eller...Frank Sinatra. Francis ”Frank” Sinatras mor drömde om att sonen skulle bli mäktig. Och nog blev han mäktig.
Det föds bara en som Frank Sinatara i varje generation sa den tolv år äldre Bing Crosby, Sinatras store idol under high school-tiden. ”Ett musikaliskt geni som inte är särskilt bra på att läsa noter” skriver Nancy 1985 i sin biografi över fadern.
Ja, ett musikaliskt geni med sitt unika Sinatrasound.
Frank Sinatras enda riktigt stora kärlek sägs ha varit ursnygga kvinna vars filmstjärnebild värderades dubbelt mot t.ex. Ester Williams när vi som pojkar bytte bilder bakom konsum på Svartvik (Sundsvall).
”Ava Gardner är det vackraste jag har sett”skriver Nancy om sin styvmamma. Frank Sinatra och Ava Gardner var gifta några år i början av 50-talet, men som gifta bodde de tillsammans endast ett par år. Ett kort, och sägs det ett stormigt äktenskap. ”Sinatra slåss i sängen” förkunnade Los Angeles Times. ”Problemen finns inte i sängkammaren” sade Ava Gardner vid ett tillfälle. ”Vi hade det alltid underbart i sängen. Det var istället på vägen till bidén som det började”.
Sinatra omtalad som en hetlevrad person, och med rykte om maffia-kontakter. T.ex. samröre med ”The primeminister of the Underworld”, Frank Costello, boss för den största av New Yorks maffiafamijer, Genovese-familjen. ”Reta inte Sinatra om du inte kan slåss” skrev den ansedda jazztidnignen Dow beat i en rubrik. Men...”sången var som en åskledare” som hans producent på Capitol, Dave Cavanaugh sa, ”den ledde bort den fientliga elektriciteten”.
Sinatrasoundet: kombinationen röst, diktion, attityd och musiksmak. Det är nog oöverträffat. Det är konst som överlever allt.
/källa: mycken litteratur – skrivet sommaren 2008 av Eder webmaster – här förkortat.
---Frank Sinatra avled 1998---Ava Gardner avled 1990.

Bloggarkiv