torsdagen den 23 juni 2011: |
Många studier visar hur man effektivast går ner i vikt på kort sikt. Däremot är det inte lika känt hur olika livsmedel och levnadsvanor påverkar kroppsvikten över lång tid.
De amerikanska forskarna Dariush Mozaffarian, Walter Willett och Frank B Hu vid vid Harvard School of Public Health i Boston har nu för första gången tittat på hur små förändringar i livsstilen kan hålla oss smala eller göra oss feta.
De som lyckades hålla eller minska vikten åt extra grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frukt. Dessa så kallade långsamma kolhydrater med sitt höga fiberinnehåll ger lång mättnadskänsla.
Forskarna såg också att yoghurt tycks göra det lättare att hålla vikten. En möjlig förklaring är att bakterierna i yoghurten förändrar magtarmfloran, vilket i sin tur kan påverka vikten.
– Det traditionella kostråden säger att vi bör minska totalmängden kalorier för att gå ner i vikt. De tar inte alls hänsyn till kvaliteten på det vi äter eller dricker. Vi visar nu att om man äter mer av vissa livsmedel minskar faktiskt kroppsvikten.
Ett extra glas vin eller öl per dag leder till 0,2 kilo viktökning. En extra timmes tv-tittande kan ge nästan lika stor viktökning.
De som lyckades hålla eller minska vikten åt extra grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frukt. Dessa så kallade långsamma kolhydrater med sitt höga fiberinnehåll ger lång mättnadskänsla.
Forskarna såg också att yoghurt tycks göra det lättare att hålla vikten. En möjlig förklaring är att bakterierna i yoghurten förändrar magtarmfloran, vilket i sin tur kan påverka vikten.
– Det traditionella kostråden säger att vi bör minska totalmängden kalorier för att gå ner i vikt. De tar inte alls hänsyn till kvaliteten på det vi äter eller dricker. Vi visar nu att om man äter mer av vissa livsmedel minskar faktiskt kroppsvikten.
Ett extra glas vin eller öl per dag leder till 0,2 kilo viktökning. En extra timmes tv-tittande kan ge nästan lika stor viktökning.
Se DN:s källa (vår bekanta NEJM som dock endast visar hela artikeln för prenumeranter) >>
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296?query=featured_home