Stig Östlund

måndag, april 04, 2011

Riksdagen. Avståndet mellan väljare och valda ökar

Frågan är om de utsatta grupperna i Sverige har en god representation i vårt system. Historiskt har Sverige kännetecknats av en hyfsat folklig elit. Risken är att avståndet mellan väljare och valda håller på att öka, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

26 av de 29 ledamöter som företräder Stockholms stad är skrivna i kommunen. 15 av dessa 26 ledamöter bor innanför tullarna. Av de 11 som bor utanför bor de allra flesta i villa eller radhus. Endast en ledamot bor i någon av miljonprogrammets förorter vid Järvafältet – och då i tämligen välmående Kista.


Detta kan jämföras med hur stockholmarna bor: Två av tre bor utanför innerstaden. Endast en av tio i villa.

.Samtidigt bor en majoritet av medborgarna i Stockholms län, vilka de är satta att företräda, i lägenhet. Endast fyra av tio länsinvånare bor i villa eller småhus
Av de 39 ledamöter som företräder Stockholms län – exklusive Stockholms stad – är 36 skrivna i länet. 75 procent av dessa bor i villa. Den minoritet som bor i lägenhet bor uteslutande i Stockholms stad eller i intilliggande områdena Solna, Sundbyberg och Nacka.

Riksdag & Departement

Bloggarkiv