Stig Östlund

onsdag, mars 09, 2011

Åtgärder mot luftföroreningar kan minska hjärtinfarkter




Att ta kokain kan vara den farligaste utlösande faktorn för hjärtinfarkt. Men ur folkhälsosynpunkt är andra faktorer viktigare, som åka bil och att exponeras för luftföroreningar, enligt en ny studie.


Ateroskleros är den underliggande orsaken bakom de allra flesta hjärtinfarkter. Men sedan finns det också andra omständigheter som kan bidra till att utlösa en infarkt i det akuta skedet. Nu har forskare från Belgien gjort en sammanställning av data från epidemiologiska studier över sådana utlösande faktorer.

Slutsatsen är att användning av kokain var den starkaste faktorn, vilket ökade risken för hjärtinfarkt hela 23 gånger. Därefter följde att ha ätit en ovanligt stor måltid och ha rökt marijuana, vilket ökade risken 7,0 respektive 4,8 gånger.

Forskarna gjorde också beräkningar över hur lång tid som personer kan tänkas utsättas för de olika omständigheterna. Att ha färdats i ett fordon framstod då som den totalt sett viktigaste utlösande faktorn för hjärtinfarkt.

Om människor skulle sluta att till exempel åka bil, cykla och utnyttja allmänna färdmedel skulle 7,36 procent av alla hjärtinfarkter undvikas, enligt analysen.

Nummer två till fyra på listan var fysisk utmattning, alkoholkonsumtion och kaffedrickande. Se lista nedan.

Forskarna ägnar särskild uppmärksamhet åt exponering för luftföroreningar, vilket enligt analysen utlöser 4,8 procent av hjärtinfarkterna. De anser att minskning av luftföroreningar bör vara ett viktigt mål om insjuknandet i hjärtinfarkt ska minska.

Totalt baseras analysen på 36 olika studier av insjuknande i icke-dödliga hjärtinfarkter. Forskarna poängterar att de inte kunnat uppskatta effekten av vissa möjliga utlösande faktorer som fotbolls-VM, jordbävningar, temperaturförändringar, passiv rökning och deltagande i krig. De påpekar också att det inte går att säga någonting om hur de olika faktorerna eventuellt samverkar.

Studien publiceras i tidskriften Lancet.

Bloggarkiv