Stig Östlund

måndag, november 01, 2010

Guvenörsvalet i Brasilien



Guvenörsvalet.
I delstaterna Sao Paulo, Rio de Janeiro och Minas Gerais blev det klart i första valomgången  då Gerardo Alckmin (PSDB) , Sergio Cabral (PMDB) respektive Antonio Anastasia (PSDB) valdes.
I går blev det klart med guvenörer i delstaterna. I Alagoas valdes Teotonio Vilela Filho (PSDB), i Pernambuco sitter Eduardo Campos (PSB) troligtvis kvar ["Matematicamente reeleito" skriver Jornada do Brasil], i Piaui valdes Wilson Martins (PSB), i Goiás valdes Marconi Perillo (PSDB) och slog därmed ut förre guvenören Iris Rezende (partiledare för PMDB) , i Pará valdes Simão Jatene (PSDB) , i Amapá valdes Camilo Capiberibe (PSB) , i Roraima valdes José de Anchieta (PSDB) och i Rondonia valdes Confúcio Moura (PMDB)  samt dessutom i Distrito Federal Brasilia där f.d. sportministern som representeras Dilmas parti, läkaren Agnelo Queiroz (bilden till höger) valdes.







PSDB = Partido da Social Democracia Brasileira = Dilmas huvudmotståndare José Serras parti.
PMDB = Partido do Movimento Democrático Brasileiro.
PSB =  Partido Socialista Brasileiro.


Bilden: sympatiske Ronaldo, en f.d. världsspelare i fotboll, närmar sig valurnan den 31 oktober 2010.



Varför om braliansk guvenörsval i bloggen?
Medelsvensson är väl inte så väldigt intresserad av guvenärsval i Brasilien, men jag är det. Intresserad av utrikespolitik, kanske särskilt amerikansk och inte minst latinamerikansk, följer jag numera särskilt Brasilien, då utvecklingen där är synnerligen intressant. I framtiden kommer kanske Kina och Indien att gå först, men
Brasilien hänger nog hyfsat med om det fortsätter som nu.

Dilma har lovat att följa Lulas politik.
Norrskensflamman för en tid sedan:
"I ett reportage i Sveriges Radio fick en brasiliansk företagare framföra åsikten att det är reformer som öppnad marknad, avregleringar och andra reformer av nyliberal karaktär som är grunden för den framgångsrika brasilianska ekonomin.
Detta var grunden för Lulas företrädare Cardosos politik, men lyckades inte skapa en stabil tillväxt i Brasilien. Det var först när Lula efter några år som president vågade föra en mer tydlig vänsterpolitik som tillväxten kom genom en skicklig balansgång mellan olika intressen. Lulas politik kan sägas vara motsatsen till den politik som den svenska alliansregeringen fört med ökade klyftor och högre arbetslöshet. Tron på nyliberalismen lever kvar hos brasiliansk överklass och den svenska regeringen."./Norrskensflamman

Bloggarkiv