Stig Östlund

torsdag, november 16, 2017

Svenska äldre friskare men får vänta längre


Den årliga sjukvårdsrapporten från amerikanska Commonwealth Fund har i år jämfört hälsan hos äldre över 65 år i elva länder. I Sverige har 7000 äldre svarat på frågorna i enkäten. De äldre i Sverige är något friskare än genomsnittet för de elva länderna. Bland de svenska 65-plussarna hade 28 procent ”stora behov” av vård eller hjälp i sitt dagliga liv. Till gruppen med stora behov räknades dem med tre eller flera kroniska diagnoser eller funktionsnedsättningar. De äldre i Norge, Nya Zeeland och Schweiz var friskare med 24 procent som hade stora behov. De äldre i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Kanada, Storbritannien, Australien och USA hade ett sämre hälsotillstånd. Sämst hamnade USA där 43 procent av de äldre hade stora behov.
Sämre gick det för Sverige i jämförelsen över hur länge de äldre får vänta när de behöver besöka sjukvården. I Sverige fick 28 procent av patienterna vänta sex dagar eller längre på att få komma på ett besök i sjukvården. Bara i Kanada och Tyskland var det fler av de äldre patienterna som fick vänta sex dagar eller mer på ett vårdbesök. Snabbast vård fick de äldre i Nya Zeeland där bara sju procent av patienterna behövde vänta i sex dagar eller mer.
När det gäller kostnader för sjukvården hamnar Sverige bäst till i jämförelsen. Endast tre procent av de svenska äldre uppger att de avstått vård eller läkemedel av kostnadsskäl. Sämst är läget i USA där 23 procent av de äldre uppger att de valt att inte söka vård eller låtit bli att ta ut läkemedel eller hoppat över doser för att de inte haft råd

Bloggarkiv