Stig Östlund

onsdag, juni 28, 2017


Jag kan inte förstå att vi än en gång måste försvara Bjørnøya mot Arktiska oljeborrningar. Eller att någon fortfarande aktivt vill bidra till klimatförändringarna genom att öppna nya oljefält.

Jag besökte Bjørnøya för tre år sedan och ön är nu en av mina favoritplatser. De karga klipporna tornar upp sig flera hundra meter rakt upp ur havet och ackompanjeras av en kakafoni av hundratusentals skränande sjöfåglar.




Nu hotas den unika miljön igen när den norska staten öppnar nya oljefält i ett område som omgärdar nästan hela Bjørnøya. Även om ön och havsområdet närmast är etablerade naturskyddsområden så är de helt skyddslösa mot ett eventuellt oljeutsläpp.

Du har säkert sett bilder av fåglar täckta av olja som kämpar för sina liv efter oljespill. Det är inte en syn jag vill se i Arktis. Därför seglar vi mot Arktis i sommar för att visa vad Norges regering sysslar med utom synhåll för allmänheten. Som alltid är vi beroende av bidrag från modiga givare som du!

Riskerna med oljeutsläpp är allvarliga men oljeborrningarna påverkar oss alla. Faktum är att det nya klimatavtalet slår fast att det redan finns mer olja i befintliga oljefält än vi har råd att bränna. Det här vet även den norska staten, men väljer ändå att riskera våra barns och barnbarns framtid.

Vi tänker inte stå stå passiva när oljebolag och regeringar låter olja gå före människor och miljö. 

Sini Saarela
Greenpeace

Bloggarkiv