Stig Östlund

tisdag, juni 13, 2017

British Columbia är en av mina favoritplatser på vårt jordklot men knappt känt till Haidi. Därför hajade jag till när jag såg videoklippet i NYT.

Haida Gwaii (tidigare Queen Charlotte Islands) är en ögrupp i Kanada, utanför nordvästra kusten i British Columbia. Haida Gwali består av två större öar, Graham Island (6 361 km²) i norr och Moresby Island (2 608 km²) i söder, och cirka 150 mindre öar. Omkring 5000 människor bor på öarna.
Ögruppen ligger ca 52 till 54 grader nordlig bredd, och vid 120 grader västlig longitud, och täcker en total yta på 10 180 km². Haida Gwaii delas från den kanadensiska fastlandet med Hecatesundet i öster, medan den amerikanska delstaten Alaska  är norr om den maritima gränsen Dixon Entrance. I väster ligger Stilla havet. Vancouver Island ligger i söder. Klimatet i området är Tempererat.
Den brittiska kapten George Dixon kom till öarna 1786. Ögruppen fick namnet Queen Charlotte Islands av kapten Dixon efter ett av hans fartyg, Queen Charlotte, i sin tur uppkallat efter drottning Charlotte, kung Georg III:s hustru. Den 3 juni 2010 bytte ögruppen officiellt namn till Haida Gwaii som en del av en överenskommelse mellan provinsen British Columbia och Haida Nation.

Bloggarkiv