Stig Östlund

onsdag, mars 02, 2016

Havregrynsgröt (studie)

- Hur nyttigt är havregrynsgröt?

SVAR -gröt innehåller flera ämnen som har visats kunna minska inflammationer i tarmen. Djurstudier tyder också på att havregryn kan påverka bakteriefloran i tarmen, men det finns få studier om effekterna i människokroppen.

Undertecknad har tillsammans med norska forskare genomfört en pilotstudie om effekterna av havregrynsgröt på tarmfloran. I studien lät vi tio personer äta havregrynsgröt varje dag en vecka. Därefter analyserade vi deltagarnas andedräkt och avföring. Det visade sig att tarmbakteriernas produktion av metangas, som mättes genom andedräkten, var oförändrad. Likaså sammansättningen av fettsyror i avföringen. Men grötfrukosten gav en minskad nivå av beta-galaktosidas, ett bakteriellt enzym som bryter ner mjölksyror. Vi såg även minskade nivåer av ureas, ett bakteriellt enzym som omvandlar urinämne till giftig ammoniak, som kan vara skadligt för hälsan. 
Vi behöver göra mer forskning för att veta vika hälsoeffekter havregrynsgröt har, men det är intressant att en liten kostförändring redan efter en vecka gav grundläggande förändringar i medtabolismen (ämnesomsättningen) i tarmen. Vi tror att den viktigaste hälsobringande komponenten i havregryn är betaglukan (sitter närmast under skalet på sädeskornet), och har därför även inlett studier där vi noggrant studerar effekterna av betaglukan i havre på friska personer.
/ Tore Midtvedt, professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi.

Jag, Stig, har ätit havregrynsgröt (fiberberikat) varje morgon under flera års tid och mår bar av detta (men det är inte gott). 

Bloggarkiv