Stig Östlund

söndag, mars 20, 2016

För ett halvår sedan var Indonesiens regnskogar ett brinnande inferno. Delar av skogen som är hem åt orangutanger, tigrar och andra djur brann upp. Tusentals familjer tvingades flytta från sina hem på grund av den giftiga röken. Det har kallats 2000-talets värsta klimatkatastrof.
Palmoljeföretag är den främsta orsaken till bränderna, eftersom de sätter skogen i brand för att bereda plats för palmoljeplantager.
Nu står Indonesiens skogar åter i lågor. I förra veckan utfärdade delstaten Sumatra ett undantagstillstånd för att försöka hindra spridningen av bränderna. 
Greenpeace undersökning visar att företag med koppling till skogsbränderna levererar palmolja till den svenska marknaden. Palmolja finns i otroligt många produkter: chips från OLW, kakor från Göteborgs Kex, Colgates tandkräm, barntvål från Johnson & Johnson, IKEA:s värmeljus, bara för att nämna några.
Dessa företag har lovat att bidra till att stoppa skogskövlingen. Men endast ett fåtal företag gör det som krävs för att se till att de inte har någon koppling till skövlingen och bränd.

Källa Greenpeace


Bloggarkiv