Stig Östlund

söndag, juli 20, 2014

Götelaborg

Till mina släktingar och övriga genuina vänner (och eventuellt andra):.
En reserapport, dock inte från Maldiverna eller nåt "sånt" skrytbar charterplats
utan från en svensk sommarstad av bästa märke.
I går  direkt från centralstationen besök på Ullevi med sista delen av de avslutande finalerna i Gothia Cup och sedan en glimt av en jättestor demonstration hållen av Palestinavänner mot Israel på Gustaf Adolftorget med anledning av de vansinniga Gazahändelserna.
Därefter ostmackor och kaffe hos en trevlig, tidigare grannfamilj i ett område "bortanför" Botaniska.
Idag motionsrunda i Slottsskogen tidigt på morgonen med fantastiskt fint väder. Pingvinerna var också på bra humör, nästan alla glatt korpulerande (heter det så?). Jag har heller aldrig sett några djur som verkat trivas så bra som sälarna i det varma vädret i en annan del av Norrlandslika Slottsskogen (det kändes kymigt att tänka på norska män som klubbar ihjäl sälar - gjorde tidigar iaf)..
Därefter frukost och spårvagn/kort promenad till Konstmuseet på Götaplatsen där en ny utställning öppnade i går "Friction of ideas" (öppen intill den 19 oktober) med verk av inte mindre än den tidiga modernismens främsta konstnärer  van Gogh, Gauguin och Bernard. Två verk som tilltalade konstanalfabeten (undertecknad) mest: Vincent van Goghs färger i "Ljusröda rosor" (lånad från Glyptoteket i Köpenhamn) och Paul Gauguins "Porträtt av en ung flicka" (lånad från Ordrupgaaard i Köpenhamn) med den begrundande flickan..
Efter konstmuseet spårvagn ut till Saltholmen men alltför sent för att att ta färjan till Vrångön. Alla -tusentals- var på väg hem från de vackra öarna.
I morgon - efter förväntad upprepad  härlig motionstur i Slottsskogen - står Fredrikshamn (Danmark) på programmet vilket förväntas bli en mycket skön sjöresa (tar tre timmar åt ena hållet tror jag) i det strålande sommarvädret. Sedan kan man gratis låna en cykel på den danska turistbyrån och som i mitt fall  få en dröm uppfylld (även om det "bara" handlar om endast ett par timmars cykeltur i Danmark.
Detta skrivs på Sveriges finaste och mysigaste stadsbibliotek, det nybyggda Göteborgs Stadsbibliotek. PS jag har senare på mobilen försökt att rätta de grövsta språkfelen.
Det kunde ha varit ett par grader kallare, det kunde som förr ha funnits en "innehamn" fylld med stora handelsfartyg och det kunde som förr ha funnits stora slamrande varv med hög aktivitet för att denna "kortsemester" skulle kunna få det allra högsta betyget.
Tankar på det tidiga skjutandet på Hisingen måste man försöka kasta åt sidan (lättast glömmer man eländet under motionsturen i Slottsskogen).
Till sist: ursäkta slarvet.
PS
Det är ett fel med detta stadsbibliotek: det är så fint och bra att man så starkt dras till det och riskerar då annat trevligt och intressant som finns i och runt stan. Dessa lokaler tycks f.ö. ha haft de bästa av proffsen  som bl.a. stått för ventilationsinstallationen. I det gamla Göteborgsbiblioteket var det ingen bra ventilation, snarare bedrövlig.
PS 1: Måndagmorgon; ännu en rask promenad i Slottsskogen och ett lika vackert väder som i går. 06:30 när jag startade var det redan många motionärer i farten.
Bästa minnet från den här göteborgsresan ... kan inte hjälpas, de tidiga morgnarna i det bästa sommarväder som kan tänkas slår allt. Lika berikande som en tidig vandring i Norrlandsskogarna.

Bloggarkiv