Stig Östlund

söndag, april 29, 2012

Hornlagret kartlagt i detalj

Lars Norlén är en hudforskaren som ända sedan år 1990 arbetat med att lösa hudens gåta, och nu till slut lyckats klarlägga vilka molekyler som huden låter passera genom sina fettlager.

"Dagens Medicin - vetenskap":
27 april 2012

Illustration av hur fettmolekylerna i hornlagret är arrangerade. De långa kedjorna av gröna ”bollar” motsvarar fettlösliga kolvätekedjor i antingen kolestrol, fria fettsyror eller ceramider. Bild: Lars Norlén

Forskare vid Karolinska institutet tror sig nu veta exakt hur det yttersta hudlagret är uppbyggt på molekylnivå. De hoppas att upptäckten kan leda till bättre möjligheter att ge läkemedel över huden.
Det översta skiktet av huden, hornlagret, spelar en avgörande roll för att skydda kroppen mot allt från uttorkning, uv-strålning och angrepp från mikroorganismer.

Hudläkaren Lars Norlén och hans forskarkollegor vid Karolinska institutet har nu kartlagt strukturen på det tätt packade lager av olika fetter som svarar för den viktigaste barriärfunktionen i hornlagret.

– Om vi precist kan säga hur fetterna är strukturerade i frisk hud kan detta bana väg för större förståelse för vad som går fel vid olika hudsjukdomar med störd barriärfunktion, som psoriasis och atopiskt eksem. Kanske kan det också bana väg för nya metoder att administrera läkemedel över huden, sa Lars Norlén när Dagens Medicin tidigare intervjuat honom angående preliminära resultat av den aktuella forskningen.

Det har länge varit känt att de fetter som bygger upp hornlaget består av bland annat kolesterol, fria fettsyror och så kallade ceramider. I en artikel i tidskriften Journal of Investigative Dermatology beskriver nu forskarna att molekylerna bildar staplade dubbellager.

En knäckfråga har varit hur ceramidmolekylerna, som består av en vattenlöslig del och två fettlösliga ”svansar”, är arrangerade. KI-forskarna visar nu att i varje dubbellager är ceramidernas svansar fullt utvecklade och pekar i motsatt. Ovanpå varje svans finns antingen en fettsyra eller en kolesterol.

Enligt forskarna finns detta arrangemang inte beskrivit tidigare i något biologiskt system.

– Strukturen skiljer sig markant från alla andra modeller av hur hornlagret är uppbyggt. Vår struktur förklarar också att hornlagret är extremt robust och böjligt trots att fetterna är så hårt packade, säger Lars Norlén

Kartläggningen har varit möjlig tack vare en ny metod där forskarna blixtnedfrusit hudprover till minus 140 grader C. Hudprovarna har sedan studerats i elektronmikroskop.

Med utgångspunkt av resultaten hoppas forskarna nu kunna gå vidare med att utveckla datorprogram för att simulera upptag av läkemedel över huden. Deras förhoppning är att denna administrationsväg ska kunna användas av betydligt fler läkemedel än i dag.

Tanken är att använda olika fettämnen som bärarpartiklar för läkemedelsmolekyler. Genom att första simulera upptaget i datorprogram kan det bli möjligt att gå vidare med experiment på riktig hud, hoppas forskarna.
De spekulerar även i att resultaten kan användas för att ta fram konstgjord hud. /Dagens Medicin

Läs mer om Lars Norléns forskning om hornlagret i Dagens Medicin nr 39/10.

Läs hela originalartikeln.
•Ichiro Iwai med flera. The Human Skin Barrier Is Organized as Stacked Bilayers of Fully Extended Ceramides with Cholesterol Molecules Associated with the Ceramide Sphingoid Moiety. Journal of Investigative Dermatology, publicerad online den 26 april 2012.

Bloggarkiv