Stig Östlund

lördag, januari 22, 2011

"Oundvikligt att omvärlden skulle bli besviken"

Publicerad i dag 07:00
Erik Åsard, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier, svarar på fyra frågor om Barack Obamas två första år som USA:s president.


Hur tycker du att Barack Obama motsvarat omvärldens förväntningar under hans första två år i Vita huset?

Ingen politiker skulle ha kunnat leva upp till de förväntningar som omvärlden hade på Obama när han tillträdde. Det var oundvikligt att omvärlden skulle bli besviken på hans insatser hittills, till exempel i Mellanöstern. Men fortfarande är Obama betydligt mera populär utomlands än i USA.

Vilka är hans största framgångar och misslyckanden?

Största framgången är antagandet av viktiga lagar som sjukvårdsreformen, stimulanspaketet, finansregleringarna, START-avtalet och avskaffandet av "don't ask, don't tell"-lagen. Största misslyckandet är att polariseringen i Washington, som Obama lovade råda bot på, ökat under senare år.

Vilka är hans största utmaningar under de kommande två åren?
Inrikespolitiskt att få bukt med underskotten och arbetslösheten och att finna en strategi som kan leda till konstruktiva kompromisser med republikanerna. Utrikespolitiskt att avsluta krigen i Afghanistan och Irak, relationerna till Iran och Nordkorea samt utmaningen från ett alltmer självsäkert Kina.

Vilka är hans chanser att bli omvald i nästa presidentval?
Goda - den sittande presidenten har nästan alltid en fördel gentemot oppositionen. Men mycket hänger på hur den ekonomiska konjunkturen utvecklas och på om republikanerna förmår nominera en attraktiv centrumkandidat.

DAGENS NYHETER.SE

Bloggarkiv