Stig Östlund

onsdag, september 16, 2009

Isabel Allende

Avdelning gäster på årets bokmässa.

Isabel Allende, föddes 1942 i Lima, Peru. Hon har skrivit romaner delvis baserade på sina egna erfarenheter, ofta med fokusering på kvinnor med myt och realism tillsammans. Hon är för närvarande bosatt i Kalifornien tillsammans med sin man och är amerikansk medborgare sedan 2003.
Isabel Allende föddes som dotter till Tomás Allende, chilensk diplomat i Peru, och Francisca Llona. Tomás Allende var kusin till Salvador Allende , Chiles folkvalde president från 1970 till 1973. Isabel Allende nämns ibalnd som Salvador Allendes brorsdotter. Detta kan bero på ett översättningsfel av de spanska orden "tio" och "tia", som refererar både till föräldrars syskon (farbror och morbror respektive faster och moster) och till föräldrars kusiner.
Isabel Allende tvingades fly Chile (liksom jag om varit där sedan ung. ett halvår) ) i samband med farbror Pinochets dök upp med sitt fula tryne.
Aftonbladet som kallar Isabel Allende Superförfattare skriver:
”Isabel Allende är en av Latinamerikas och den spanskspråkiga litteraturens stora författare. Efter megasuccén ”Andarnas hus” som kom ut 1982 så har hon fortsatt att leverera träffsäker magisk realism med anknytning till sitt ursprung. Många menar att Allende banat väg för den boom av spanskspråkig kvinnlig litteratur som nu kommer ut sedan några årtionden tillbaka.”.

Låt oss apropå Chile och författande inte glömma den i Vicuña, Chile födda Gabriela Mistral, poet som fick nobelpriset 1945. Känd bl.a.för dikten ”Los sonetos de la muerte”.

Bloggarkiv