Stig Östlund

onsdag, januari 22, 2020

God svensk sjukvård försämras rejält på sina håll - skandal







Igår kom det makabra larmet från den myndighet som granskar svensk sjukvård (IVO): Köerna i Region Skåne har varit så långa att det inte har varit möjligt att erbjuda patienter med cancer en potentiellt botande behandling (SR 21/1). I stället fick det bli vård i livets slutskede. IVO har under 2019 granskat 115 fall av ovanliga cancerformer som lever- och bukspottkörtelcancer. Trots att patienterna skulle ha högsta prioritet fick bara var fjärde patient operation inom utlovad tid.
Att tre av fyra personer som har stått och balanserat på broräcket över dödens dal inte har fått vård i tid är skamligt. I så allvarliga diagnoser som det rör sig om här räknas varje timme. Ändå dröjer bestraffningen av Skåne universitetssjukhus som skulle ha behandlat patienterna. Sjukhuset får först möjlighet att säga hur de har tänkt att korta väntetiderna. IVO kan bara bötfälla dem om de sedan misslyckas.
Det mjäkiga förfarandet kan jämföras med hur flygbolag tvingas ersätta uteblivna leveranser. Den som reser med ett europeiskt bolag har sedan 2005 rätt till upp till 6 000 kronor i ersättning om planet blir mer än tre timmar försenat. Ställs flyget in, måste bolaget erbjuda ombokning med ett annat flygbolag. Lagstiftningen har skapat en marknad för smidiga appar som hjälper konsumenter att processa mot flygbolagen.



Bloggarkiv