Stig Östlund

onsdag, mars 27, 2019

Tjuv- och Rackartyg

Swedbanks vd
Swedbanks ledning har hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare, enligt Uppdrag granskning och SVT Nyheter. Det ska bland annat handla om information som rör kunder till ökända advokatbyrån Mossack Fonseca, central i skandalen med Panamadokumenten. Informationen om dessa ska ha undanhållits finansmyndigheten i New York när denna krävde svar av banken.
I ett svar till myndigheten 2018, som SVT har tagit del av, skriver banken att man har haft sådana kunder i Norge och Sverige men att det inte finns skäl att misstänka penningtvätt.
SVT har jämfört en läcka med Swedbankkunder med Panamadokumenten och kan då se ett hundratal Mossack Fonseca-kopplade Swedbank-kunder i Baltikum och motparter i Danske Bank.
En av dessa är den ryske oligarken Iskander Machmudov.
Bedömare som SVT har talat med säger att det kan stå Swedbank dyrt om banken hemlighållit information för amerikanska myndigheter.
– Om man ljuger är det väldigt allvarligt. Och det kommer inte att ignoreras. Om man ljuger så döljer man någonting hårresande, säger Jim McGovern, kongressledamot som engagerat sig mot korruption, till Uppdrag granskning. /OMNI

Bloggarkiv