Stig Östlund

torsdag, juli 26, 2018

Grekiska alfabetet

"Det grekiska alfabetet", hävdade en franske medeltidshistoriken Charles Higounet,
"är av genomgripande betydelse i skrivkonstens historia liksom i kulturens".

Det grekiska alfabetet är en anpassning och förbättring av det feniciska. 
Feniciskt handelsfartyg
från 1500 f.Kr.
Fenicierna som bodde på Medelhavets östra kust och var kända som framstående handelsmän, skapade det första alfabetet enligt principen "ett ljus - ett tecken" omkring 1000 f.Kr. Bakom dessa bokstäver låg en äldre skriftform med bildteckan. Alfabetet omfattade 24 tecken, samtliga konsonanter På okända vägar kom detta alfabet till Grekland, kanske på 800-talet f.Kr. Det grekiska alfabetet kom att spela en stor roll för hela Europas skrivsätt.






NamnStoraLilla
Alfa
Beta
Gamma
Delta
Epsilon
Zeta
Eta
Teta
Jota
Kappa
Lambda
My
Ny
Ksi
Omikron
Pi
Ro
Sigma
Tau
Ypsilon
Fi
Chi
Psi
Omega

Nutida användning:

Alfa, beta, gamma: osv. används ibland för att beteckna fösta, andra, tredje osv. Mest bekanta är kanske alfastrålar, betapartiklar och gammastrålning.

Delta: har med sin triangelform fått ge namn åt en flods förgreningar nära utloppet, "nildeltat" är väl det mest bekanta.

Jota: ansågs vara den minsta bokstaven i det grekiska alfabetet - med rätta eftersom det varett pyttelitet i och dessutom utan prick. När det därför i nya testamentet är tal om att ingenting skulle ändras i lagen (Matt 5:8) står det "inte ett jota" i grundtexten (Bibel 2000 har "inte en enda bokstav"). Uttrycket "inte ett jota" = "ingenting" är fortfarande levande.

Lambda: Den lilla bokstavsformen har - särskilt i USA - kommit att användas som symbol för homosexuella (första bokstaven i Lesbian "lesbisk".

My: Lilla my(se ovan) är en förkortning för mikro- "en miljondels", t.ex. mikrometer.

Pi: Användningen av pi (se ovan) som beteckning för förhållandet mellan radie och omkrets (3.14  och ett oändligt antal siffror) är allmänt bekant. Pi representerar här det grekiska ordet för omkrets, perímetron.

Sigma:  Den stora bokstavsformen (se ovan) betecknar i matematiken summa.

Omega: som den stora bokstaven i alfabetet symboliserar omega slutet.Inom electricitetsläran symboliserar den stora bokstaven i alfabetet enheten fö resistans. 




Sigma Σ används för att enklare kunna beteckna summor. 
Vi skulle exempelvis kunna beteckna summan
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20
på följande vis med hjälp av summasymbolen (sigma)



Detta utläses: "Summa k, då k går från ett till tjugo". Termen k efter sigmatecknet kallas summand.



Bloggarkiv