Stig Östlund

fredag, april 19, 2013

Arctis

Efter en hel del strapatser och frusna fingrar nådde Nordpolsexpeditionen sitt mål. Deltagarna placerade kapseln med ditt namn, och de tre miljoner andra underskrifterna, på Nordpolen, på samma plats som Ryssland markerade med sin flagga 2007.

Josefina Lundgren Skerk, same från Sorsele: "Tillsammans med de andra sänkte jag tidskapseln och flaggan till havsbottnen, 4000 meter ner. Det var en handling i trots och hopp. För en framtid som handlar om något annat än de rikastes vinst förklarade vi denna plats skyddad."

Tillsammans har vi den senaste månaden pressat oljejättar som Shell, Statoil och amerikanska ConocoPhilips att skjuta upp sina planer på att borra efter olja i Arktis. Det råder inget tvivel om att oljejättarna känner av trycket.

Men vi har långt kvar. Shell försöker nu nå Arktis via Ryssland genom att gå ihop med den ryska oljejätten Gazprom. Detta samarbete är riktigt dåliga nyheter för Arktis eftersom Ryssland är känt för sina slappa bestämmelser som ofta leder till oljeläckor.
Bara genom att agera tillsammans kan vi hindra världens mäktigaste regeringar och rikaste företag från att förstöra Arktis. Tack vare Greenpeace ekonomiska och politiska oberoende kan vi faktiskt vinna denna Davids kamp mot Goliat. Detta är möjligt endast tack vare din generositet.Ge en gåva idag

Vänligen,
Therese Jacobson
Greenpeace



Bloggarkiv