Stig Östlund

onsdag, mars 27, 2013

Det våras för cykelvägar



De ”superhighways” för cyklande pendlare som införts i London har snabbt blivit populära och cyklingen i Storbritanniens huvudstad har ökat med hela 70 procent de senaste åren. Eftersom olycksantalet på cykelbanorna stigit väldigt snabbt tvingas nu dock Londons borgmästare tänka om – supervägarna måste byggas säkrare.
LONDON Den europeiska lokalpolitiker som inte har snabb- vägar för cyklister på agendan är snart hopplöst ute.
Tyskland har en nationell cykelplan och många stora tyska städer har snabbpendelvägar för cyklister. I det kanske mest cykelvänliga landet i Europa – Holland – finns ett stort antal avskilda snabbcykelvägar – fietssnelweg – för pendlare i och mellan städerna. Och i föregångslandet Danmark byggs flera motsvarande ”cykelsuperstier” i både Köpenhamn och Aarhus.
Londons borgmästare Boris Johnson vill inte vara sämre. Han syns ofta på bild iförd cykelhjälm i färd med att äntra sin tvåhjuling som han enligt uppgift använder dagligen. Boris Johnson tog entusiastiskt över uppdraget att införa ”superhighways” för de cyklande Londonborna från sin föregångare, och sedan han tillträdde 2008 har fyra av de tolv planerade supercykelvägarna byggts klart. I år ska ytterligare fyra blå-målade cykelvägar från Londons förorter in till city vara på plats.


Läs mer http://www.svd.se/nyheter/utrikes/det-varas-for-cykelvagar_8034038.svd





Anm.: I världens centrum (Sundsvall) klagar däremot många när förbättringar för cyklister göres.

Bloggarkiv