Stig Östlund

onsdag, april 20, 2011

Pekar ut blivande toppdoktorer


2011-04-20

Hur hittas egentligen framtidens läkarstjärnor? Titta på fingrarna föreslår italienska forskare.


Mer specifikt är det ringfingret och pekfingret och längdförhållandet dem emellan, den så kallade 2D:4D-kvoten, som bör studeras.

I en ny studie publicerad i tidskriften Molecular Medicine Report som uppmärksammats på nätsidan Improbable Research har forskare från bland annat Universitetet i Catania på Sicilien studerat hur 2D:4D-kvoten korrelerar med hur bra studenter på en läkarutbildning gör ifrån sig.

Tidigare forskning antyder att en låg 2D:4D kvot har ett samband med framgång bland män som ägnar sig åt sport eller finansiell handel.

Teorin bakom det hela är att 2D:4D-kvoten ska vara en markör för hur mycket manliga könshormoner en person utsatts för tidigt i livet, något som ska påverka hur hjärnan utvecklas.

Nu hävdar forskarna bakom rapporten att samma metod också kan appliceras på mycket tävlingsinriktade akademiska miljöer, till exempel den statliga italienska läkarutbildningen.

Enligt studien fanns det ett samband mellan kvoten och hur väl de 48 män som undersöktes lyckades på antagningsprovet till läkarlinjen.

Däremot kunde forskarna inte hitta något samband mellan fingerkvoten och hur bra det sedan gick på proven under själva utbildningen.

Forskarnas slutsats blir att hormonmängden barn utsätts för påverkar prestationsförmågan i situationer som kräver snabba beslut och förmåga att ta risker.

Bloggarkiv