Stig Östlund

söndag, november 11, 2018

Det finns många kostråd och ännu fler pekpinnar om vad som är bra att äta och att dricka, både ur ett hälsoperspektiv och för miljöns skull. Här är 7 livsmedel du alltid ska försöka undvika /"Mitt Kök")

Krossade linfrön

Linfrön har debatterats mycket, och de krossade linfröna har Livsmedelsverket gått ut med en varning om.
De avråder helt från att äta krossade linfrön, då linfrön innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid, och när fröna är krossade blir innehåller i fröna mer tillgängliga för kroppen. Det ökar alltså risken för att få i sig skadliga mängder vätecyanid, skriver Livsmedelsverket.
Hela linfrön rekommenderas att man inte äter mer än en till två matskedar per dag för att undvika att få i sig dåliga ämnen.


Produkter med palmolja

Palmoljan finns i många produkter och matvaror; som till exempel chokladkakor, kex, chips, bröd och pepparkakor. Palmoljan innehåller en hög mängd mättat fett, vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, skriver Livsmedelsverket. 
Förutom att den är dålig för hälsan, är palmoljan inte heller bra för miljön. Oljepalmsplantager förstör natur, och du som konsument kan be om ansvarsfullt producerad palmolja.

Fisk med höga halter av miljöföroreningar

Vissa fiskar innehåller farliga mängder miljöföroreningar, som kvicksilver, PCB:er och dioxiner. Dioxiner och PCB finns i fet fisk som till exempel öring, strömming, vildfångad lax från Östersjön.
Även röding från Vättern och öring och sik från Vänern kan innehålla höga halter av dioxin och PCB. Poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) kan finnas i fisk som kommer från sjöar som är förorenade av PFAS, skriver Livsmedelsverket.


Jätteräkor

Jätteräkor, scampi, tigerräkor eller gambas. Oavsett vad de kallas så är jätteräkan inte det bästa valet du kan göra. Den är en stor miljöbov, och industrin bakom odling av jätteräkor förstör naturen och påverkar vårt klimat.
Naturskyddsverket har under de senaste åren genomfört kampanjer som uppmanade butiker och restauranger att sluta sälja och servera jätteräkor. Även konsumenter uppmanas att tänka på vad för konsekvenser det blir av att du festar loss på scampi. Bland annat tömmer odlingarna haven på viktig fisk, och räkodlingarna har också förstört viktig mangroveskog som påverkar naturen.
Välj istället vanliga räkor, helst fiskade så nära ditt hem som möjligt så gör du miljön en tjänst.

Ål

Ålen är rödlistad, något den varit sedan 2005, och sedan 1950-talet har mer än 97 procent av glasålsbestånd som tidigare kunnat mätas vid Europas kuster försvunnit, skriver Naturskyddsverket.
Ålen är alltså akut hotad, och kan försvinna för alltid. Naturskyddsföreningen vill se ett totalt ålfiskestopp och det bästa vore om vi som konsumenter slutar att köpa och äta ål.

För mycket rött kött

Lagom är bäst, brukar det heta. Och det stämmer in i många kostråd också. Rött kött rekommenderar Livsmedelsverket att man ska äta max 500 gram av i veckan. Med rött kött menas kött från gris, lamm, ren, vilt och nöt.
Om man äter mindre än 500 gram rött kött i veckan minskar man risken att drabbas av tjock-ändtarmscancer, och särskilt viktigt verkar det vara att dra ner på chark som innehåller mycket mättat fett och salt. En minskad charkkonsumtion minskar också risken för hjärt-kärlsjukdom, exempel på charkprodukter kan vara rökt skinka, kassler, korv, salami eller leverpastej.

Läsk och andra sötade drycker (värst av allt enligt mig Stig)
Det är ingen chock att läsk som Coca-Cola, Fanta eller Sprite innehåller mycket socker. Coca-Cola innehåller 10,6 gram socker per 100 ml, vilket motsvarar 3,5 sockerbitar (3 g sockerbitar). En burk på 33 cl innehåller alltså cirka 10 sockerbitar.

Socker är en stor hälsobov, och påverkar din kropp. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker.

Var medveten om hur mycket socker du får i dig via dryck, och välj hellre smaksatt vatten.

Bloggarkiv