Stig Östlund

torsdag, juni 02, 2011

Ehec-smittan sprider sig snabbt i Tyskland

I Tyskland har ytterligare ett dödsfall bekräftats i det pågående utbrottet av ehec-smitta. I landet som helhet har nu fler än 500 människor insjuknat i livshotande komplikationer efter att ha smittats av ehec-bakterien.

Det är framförallt i de tyska delstaterna Hamburg och Niedersachsen som antalet fall fortsätter att öka. Från Hamburg rapporteras också det senaste dödsfallet, en 81-årig kvinna som hade vårdats på Universitetssjukhuset där sedan hon först smittats av ehec-bakterien och sedan insjuknat i det allvarliga följdsyndromet som förkortas HUS.

Inte heller i arbetet med att försöka utröna varifrån smittan kommer ser forskarna någon ljusning. Tvärtom så säger en expert, som vittnade inför den tyska förbundsdagens livsmedelsutskott i går, att chansen att hitta källan är relativt liten.
Bara vid två av tio liknande utbrott i världen identifieras smittkällan i slutändan.
Efter att ha avblåst larmet om spanska gurkor sa Tysklands konsumentskyddsminister i tysk morgon-tv i dag att inga smittkälllor nu kan uteslutas.
Samtidigt växer kraven på ersättning från jordbrukare som inte får avsättning för sina skördade grönsaker till följd av utbrottet.
Spaniens premiärminister anklagar Tyskland och EU för att felaktigt ha pekat ut spanska grödor som orsaken bakom utbrotten. Enligt spanska uppskattningar har skandalen kostat landets jordbrukare 200 miljoner euro.
Mer än 150 ton grönsaker har fått förstöras eftersom det inte har gått att hitta köpare. En liten del av dem, 300 kilo, hällde jordbrukare i staden Valencia ut framför det tyska konsulatet i protest mot att ha blivit felaktigt utpekade av de tyska myndigheterna.
/Sveriges Radio (Ekot)

Bloggarkiv