Stig Östlund

måndag, juni 13, 2011

Åkersbergamordet (The New Sweden)


Sent i går kväll hade polisen ännu inte gripit någon misstänkt för skottlossningen, som ägde rum i förrgår kväll på öppen gatan mitt i villaidyllen i Åkersberga norr om Stockholm, där tre ynglingar sköts ner i korsningen Hackstavägen-Centralvägen, belägen cirka 600 meter norr om Åkersberga centrum.

Tre personer besköts av två män som kom körande på en svart moped. En av dem, 22-årige M*ts Z*i*a*i, född 1989, bosatt i Järfälla., dog omedelbart efter att ha blivit träffad i bröstet.

En 17-årig pojke H*b*rt Gr*c*, född 1993, bosatt i Åkersberga skadades allvarligt och vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i respirator efter att ha blivit träffad av ett skott i magen.
En 21-årig man W*l*i*m P*p*, född 1989, bosatt i Tumba skottskadades i axeln.
Mopedisterna flydde längs Hackstavägen i riktning mot fastighetskomplexen på Norrgårdsvägen drygt en kilometer bort. Mopeden passerade en pizzeria och flera vittnen uppges ha sett och hört den längs flykten. Osäkra uppgifter finns om att man efterlämnade sina hjälmar på platsen (hjälmar med DNA-spår).

Svenska Dagbladet:
"Joakim Strid, 17, passerade mordplatsen i bil bara några minuter efter skottlossningen och såg de tre offren på marken.
– Jag såg dem ligga där på trottoaren. En av dem låg på rygg och rörde sig inte, berättar Joakim Strid.
När Joakim Strid kom till brottsplatsen hade polis och ambulans ännu inte hunnit fram, men de skadade hade redan fått hjälp av andra förbipasserande. En av killarna, troligen den lindrigt skadade, satt upp.
– Han hade ett bandage runt armen, berättar Joakim Strid.
Först trodde han att det hade varit slagsmål men nåddes snart av nyheten att det varit skottlossning och att ett av offren hade dött. Dessutom går Joakim Strid i samma skola som den yngre av de skadade männen.
– Det är obehagligt när något sådant här kommer så nära. Det känns läskigt, säger han.
Samtidigt tänker Joakim Strid på att han hade tur som fick skjuts i bil med en kompis storebror i lördags kväll. Om han inte hade fått det skulle han ha tagit bussen – och troligen stått och väntat vid busshållplatsen cirka tio meter från brottsplatsen.
– Hade jag stått vid busshållplatsen hade det varit risk för att jag blivit träffad, säger Joakim Strid.
Hans kompis Robert Norling, 18, bor några hundra meter från mordplatsen och går också på samma skola som en av de skadade. Han förklarar att många unga i Åkersberga har känt sig oroliga efter det som hänt.
– Det är en olustig stämning. Många vågade inte gå ut på lördagskvällen, säger han.
De båda killarna berättar också att det förekommer att ungdomar i Åkersberga går omkring beväpnade.
– Folk har batonger och pepparsprej och jag har hört att vissa har pistoler, säger Joakim Strid.".
Vakna Sverige!

Aftonbladet:
"Vid 21-tiden slog polisen till på en adress i Åkersberga med koppling till en 21-årig medlem i Original Gangsters, OG, ungdomsgrupp 15.7. Polisens husrannsakan resulterade i flera fynd, till exempel bar de ut olika typer av skjutvapen, bland annat automatvapen, i en väska.".

Den 21-åriga gängmedlemmen Al*x*ndr* Fl*r*n C*rn*ta, född 1989-11-02 och medborgare i Rumänien figurerade i utredningen kring sprängdådet på Södermalm maj 2009 där en kvinnlig TV4-journalist fick ytterdörren söndersprängd när hon sov – men utan att bli misstänkt. Däremot dömdes flera andra personer inom OG för inblandning i dådet. 21-åringen åtalades dock i samma veva för narkotikabrott i en amfetaminhärva inom OG, men friades i rätten. Al*x*ndr* Fl*r*n C*rn*ta är INTE misstänkt för skjutningen i förrgår kväll.



%C3%85kersbergamord:%20Kan%20handla%20om%20g%C3%A4nguppg%C3%B6relse


Klicka på bilden för bättre läsbarhet


Bloggarkiv