Bryggkaffe – men inte kokkaffe – skyddar mot typ 2-diabetes.
Efter att ha analyserat
markörer i blodet kan nu forskarna se var skyddseffekten
kommer ifrån.
Johan Nilsson/TT
Det är forskare vid Umeå universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg som nu kan visa
att kaffets bryggmetod påverkar
risken att drabbas av typ 2-diabetes.
– Det är en ganska stor effekt,
säger Rikard Landberg, professor
i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.
Utgångspunkten har varit en
grupp som ingick i en hälsostudie
i Västerbotten som genomfördes
på 1990-talet och där deltagarna
bland annat fick lämna blodprover samt svara på frågor om kost,
däribland deras kaffedrickande.
Efter i snitt sju år hade 421 personer utvecklat typ 2-diabetes, så
kallad åldersdiabetes. Dessa personer jämfördes sedan med lika
många friska, men i övrigt
matchade, kontrollpersoner.
– Vi såg en minskad risk för diabetes bland de som drack bryggkaffe, men inte bland de som
drack kokkaffe. Sedan analyserade vi blodproverna och då hittade vi speciella molekyler, biomarkörer, som var väldigt specifika för de här olika kaffesorterna,
säger Rikard Landberg.
Med hjälp av dessa markörer
kunde forskarna visa att personer som brukade dricka två till
tre koppar bryggkaffe per dag,
hade cirka 60 procent lägre risk
att utveckla typ 2-diabetes jämfört med dem som brukade
dricka mindre än en kopp bryggkaffe. Ju mer bryggkaffe, desto
lägre blev alltså risken. Bland de
som brukade dricka kokkaffe
syntes ingen effekt på diabetesrisken.
Resultatet ligger i linje med
andra studier som också har visat
en ”kaffeeffekt” på risken att utveckla diabetes.
– Men nu kan vi visa den här
effekten med hjälp av biomarkörer, säger Rikard Landberg.
Den nu aktuella studien, som
publiceras i Journal of Internal
Medicine, visar dock bara på ett
samband, inte nödvändigtvis ett
orsakssamband. Forskarna kan
alltså inte utesluta att det är något
annat som ligger bakom riskminskningen.
Dessutom säger inte studien
något om riskminskningen i förhållande till andra riskfaktorer,
som fetma eller genetiskt arv.
– Men det är ändå ett positivt
budskap. Många tror ju att kaffe
bara är dåligt för hälsan. Dessutom är riskminskningen förhållandevis stor givet att det är en
faktor som vi kan påverka, säger
Rikard Landberg. ª
S