Stig Östlund

söndag, maj 31, 2009

Grattis

Bordeaux, FC Girondins de Bordeaux, har kommit lite i skymundan p.g.a. Barca, Girot mm.
Men bättre sent än aldrig: Grattis till ligasegern.

Sensation

Kl.: 17:53: Söderling (rankad 21:a) till kvarsfinalen i Franska mästerskapen efter att ha vunnit över Nadal (rankad 1:a). Ingen hade kunnat tro detta. Nadal har tidigare aldrig förlorat i Franska Mästerskapen.
Kan vi hoppas på svensk tennis igen? Söderlings insats idag bör inspirera.

Giro d' Italia


Denis Menchov vinnare av årets Giro d' Italia. Vurpade på den blöta banan inte långt från målet.
Lite panik men klarade italienaren Di Luci med god marginal ändå. Italienaren på andra plats.
Menchov, en kämpe av rang; en värdig vinnare.
Bilden: Menchov
Imponerande start- och målplats för sista etappen i årets
Giro d' Italia: Colosseum (Flaviska amfiteatern).

Girot har gjort mig nyfiken på Rom (igen), och nu har jag lärt mig att namnet Colosseum är satt efter en koloss, det vill säga en enorm staty av kejsar Nero som fanns vid sidan om byggnaden. Statyn smältes sedan ned för att få material till vapen.
Colosseum, nästan 2000 år gammalt: imponerande.
Rom, över huvud taget: imponerande.
De tävlande cyklisterna i Girot: imponerande.
Bland de högsta på prioritetslistan över platser jag inte har varit:
Rom.
Med stor respekt TV-tittar man på Girot idag.

Gamla proffs


Ur All Sport nr 3/1950, artikel av Henry Eidmark.
”Sporttidningen i fjol. Utan våra italienska proffsstjärnor har de blågula ingenting i Rio-VM att göra. Nödvändigast är Gunnar Gren, Sveriges genom tiderna bäste fotbollsspelare. Vi måste ha en kedja som kan hålla bollen! OM Gunnar Nordahl kommer i slag bör han med som nr 2. Då har vi både en spelande och skottfarlig center. Sedan är det en smaksak om UK vill ta Garvis Carlsson, Nisse Liedholm eller Calle Palmér”.
Någon tid senare gjordes ett uttalande från Fotbollsförbundet att det inte skulle bli några proffs i Rio-laget.
Förbundets VU-ordförande Hallgren presenterade slutligen skälen emot
De svensk-italienska spelarna och ”Garvis” representerar inte längre svensk idrott av idag.
Det skulle vara ett permanent landslag
Vi måste planera för framtiden, inte bara för VM. Ett kamratgäng modell London 1948 vill vi ha, men att plötsligt ta bort fyra man...
4) Vi har ingen garanti att de italienska proffsen efter ca 8 månaders seriespel kan mobilisera denglöd och spellust som är erforderlig i ett VM.
Svar kom omgående från ”signores Grenoli” i Italien – Då den svenska fotbollsledningen är emot vårt deltagande, skall vi be att icke längre behöva komma i fråga. Vi har beslutat oss att icke ställa oss till förfogande för Rio-turnén..
Tablå! Pang, punkt och slut”.
Sverige spelade alltså utan proffs till skillnad mot de övriga 15 lagen.
Uruguay vann finalen i en legendarisk match som aldrig glöms i åtminstone Brasilien. Brassarna fick stryk med 2-1. I bronsmatchen möttes Sverige och Spanien varvid Sverige vann. Men man hade ju ”Nacka” Skoglund, ännu inte proffs, i kedjan.
Märk: Gren och Nordahl var inte ifrågasatt, däremot Nisse Liedholm. Liedholm var den svagaste länken i Gr-No-Li, men alltså tillräckligt stark. Av de tre nämnd ovan, "Garvis" Liedholm och Calle Palmér håller jag AIK-aren Henry "Garvis" Carlsson som den absolut bäste. "Garvis" var proffs i bl.a. Atlético Madrid; Under senare år har det i massmedia mest talats om Liedholm av de tre. Naturligt kanske eftersom han var den siste överlevande. Men mer om Gunnar Gren ( som i motsats till Liedholm lämnade oss i icke gott skick) skulle ha känts rättvist.
Och mer om "Garvis" som det är alldeles tyst om, åtminstone utanför AIK-kretsar.
Bilden: lille "Garvis" bredvid Putte Kock

Figo




Figo, tillsammans med Eusebio Portugals bäste fotbollsspelare genom tiderna slutar. Idag med början kl. 15:10 kan en del av oss (inte jag) på Canal Sport 2 se hans sista match (Inter-Atalanta).
Figo valdes av FIFA 2001 till världens bäste spelare.
Flyttar han och hans familj till hustruns hemtrakter i närheten av Sollefteå nu? Kanske han kan hjälpa till att få igång fotbollen där; det är ju rätt så svalt med den i vackra Ångermanland.---

Om Zlatan nätar i matchen enligt ovan kan han bli Serie A:s skyttekung. Innan matchen leder han skytteligan tillsammans med di Valo, Bologna; 23 mål ha de gjort.
Zlatan gör succé i Inter, Men i landslaget går det trögt för honom; förklaringen torde vara enkel:
medspelarna.---

Gunnar Nordahl (Milan) blev Serie A:s skyttekung fem säsonger. Otroligt. Kanske var det under åren strax efter kriget lättare för en sådan som Nordahl att briljera (?). Alltför långsökt att tänka så? Men sträcka på vristen och avfyra skott bättre än de flesta i Europa på den tiden, det kunde norrlänningen. Fem gånger skyttekung i Serie A är beviset om inte annat.---


Bilden: Gunnar Nordahl på All Sports första sida (nr 3/1950 - jag har tidningen kvar !).


Den dominerande lektyren under pojkåren var Rekord Magasinet och All Sport. Jag slukade dem. Det var bara ett fel med All Sport: den kom bara en gång i månaden, så väntan kunde kännas jobbig. Rekord Magasinet kom varje vecka, men även det kunde kännas alltför sällan.

lördag, maj 30, 2009

Zlatan

Barcelona köper Zlatan för 60 miljoner euro. Bli inte förvånad om den nyheten dyker upp under söndagen.

Giro d' Italia

Menchov leder efter dagens etapp med 20 sekunder över Di Luci. Italienaren får det mycket svårt att ta in på detta i morgondagens avslutande tempoilopp.
Mitt tips om ryssen Menchov som slutsegrare slår med ganska stor säkerhet in.---
I morgon passerar cyklisterna kända platser i fantastiska Rom; bara det är värt en titt på Eurosport.

Tour de Tuna mm


Äntligen efter en arktiskt kall och lång vår kom värmen (igår kväll försvann den sista snöfläcken i Sundsvalls slalombacke) .Om värmen stannar en vecka kan man ju inte vara säker på här uppe nära Ishavet. Därför gäller det att idag försöka skippa FA-cupfinalen (Chelsea-Everton) och finalen i tyska cupen (Bayer Leverkusen-Werder Bremen). Båda på Viasat Fotboll. Men Giro d' Italia är så spännande att den nästa sista etappen måste ses idag (Eurosport). Och Atletico Madrid-Almería i La Liga sent i kväll vill man som Villarreal-supporter se, och hoppas att Atlético förlorar, även om chansen är liten.
Franska mästerskapen i tennis, med Nadal som storfavorit får anstå tills semi och final.
I övrigt finns i tankarna Barcelonas passningsspel och något som verkar stanna förevigt: Argentinas passningsspel, och lysande spel i övrigt i matchen mot Serbien under det sista världsmästerskapet.
Men först av allt idag innan värmen slår till på riktigt: landsvägsloppet Tour de Tuna genom vacker natur, etappnummer...ja det är högt.---
Bilden: Tuna kyrka, Sundsvall kommun. Belägen vid vacker natur (bilden, utan färg, är inte rättvis).

fredag, maj 29, 2009

New Solar Cycle Prediction‏

SCIENCE@NASA: http://science.nasa.gov/headlines/y2009/29may_noaaprediction.htm?list1312480

Gläds med Barca

Gläds med Barcelona FC med hjälp av denna sidas två filmsnuttar från firandet på Camp Nou i går kväll:
http://www.prensaescrita.com/diarios.php?codigo=S&pagina=http://www.sport.es
eller här:
http://www.prensaescrita.com/diarios.php?codigo=S&pagina=http://www.elmundodeportivo.es
Den argentinska (förnäma) sporttidningen Ole frågar sina läsare vilket fotbollslag som är bäst
i världen. Hittills har 22971 läsare svarat. 21838 svarar Barcelona FC.
Bättre betyg kan Barca knappast få.

Giro d' Italia


Sammanlagt efter dagens etapp:
1) Denis Menchov (Rys) 81.13.55 2) Danilo Di Luca (Ita) 0.18 3) Franco Pellizotti (Ita) 1.395 4) Carlos Sastre (Spa) 2.40
Det blev som väntat en mycket spännande etapp, men inte avgörande som jag trodde, utan ännu kan det sluta med vinst för Menchov eller kanske Di Luca. Etappvinnare idag spanjoren Sastre (bilden).
Otrolig etapp med tanke på målgången: högt uppe på Vesuvius. Tredje gången Girot gick dit upp men inte lika högt som idag; tyckte jag mig höra av kommentatorn.
Kan vi peka ut slutsegraren efter morgondagens etapp? Hur som helst blir det spännande (mitt tips Menchov kvarstår dock).
Startplatsen och målplatsen (efter över 20 mil) i morgon är mycket intressanta Neapel resp. Agnani som är en mycket gammal stad; tros ha grundats 500 år före Kr.

Undermåligt s.k. fotbollsspel

Det lär häromdagen ha uppstått bråk mellan anhängare av fotbollslagen Hammarby och AIK.
Jag frågar: vem vill gå och se en allsvensk undermålig fotbollsmatch, då, som Dagens Nyheters
tevekritiker skrev för några dagar sedan :, "i allsvenskan kan man inte passa bollen till varandra ens tre gånger i rad" (överdrivet men han menar uruselt allsvenskt spel)? Det undermåliga s.k. spelet, plus detta med stollar som slåss och bråkar med varandra på läktaren är anledningen till varför många av oss fotbollsvänner tyr oss till teveapparaten och det fina spel (!) som uppvisas av lagen "nere" i Europa.
Tack min teveapparat för att du finns! Jag tackar för att jag gillar fotbollsspel men inte fotbollsspark!

The great Lionel Hampton

När Lionel Hampton avled i New York för sju år sedan sörjde hela jazzvärlden.
Lionel Hampton, som "introducerade" vibrafonen i jazzmusiken, som var bland de största inom jazzen kom bl.a. att spela med Benny Goodmans trio.
Hampton var född i Kentucky eller Ohio, ingen är säker var nånstans han såg dagens ljus för första gången.
Här med den för ett halvår sedan avlidne Neal Heftis "Cute", en härlig låt som jag vill kalla odödlig om den inte redan benämns så. En kan man tycka enkel låt, men med så mycket inbyggd glädje (perfekt för sådana som Lionel Hampton) , och därför tillhör de som jag kan lyssna till hur många gånger som helst under en dag.
http://www.youtube.com/watch?v=V53tjPcBNic&feature=related
Neal Hefti, mest känd för musiktemat till teveserien Läderlappen.

Giro d' Italia


Dagens etapp i Giro d' Italia får anses vara den mest intressanta. Efter över 16 mil bli det målgång på Vesuvius, Pompejis förstörare, dock långt före det att Messi, Iniesta och grabbarna föddes. En vulkan som fortfarande är aktiv, och med det senaste utbrottet 1944.
Sportsligt är det också mycket intressant då Girot i praktiken kan avgöras idag.
Mitt tips om slutsegrare kvarstår: Menchov, Ryssland. Mitt tips om Lövkvist har slagit in, han har kroknat och hamnar långt ner i resultlistan, om han håller fram till Rom.---
Eurosport kl. 16:00 (som f.ö. sänder CL-finalen i repris kl. 08:45).
Bilden från Vesuvius utbrott 1944 (Southern Methodist University CUL Digital Collections): Bilden har hämtats från en i övrigt även intressant sida: http://geology.com/volcanoes/vesuvius/

torsdag, maj 28, 2009

Visca el Barça

Barcelona i kväll (bilderna i kväll har jag norpat från katalanska tidningar).

Hyllningar








Enorma hyllningar för Barca-laget när de nu (ung. kl. 22:00) är på väg till Camp Nou där fans i den fullsatta arenan väntar. Jag tittar på spansk teve, och det gjorde jag också när landslaget kom till Madrid efter EM-vinsten och hyllades enormt; men jag undrar om inte kvällens hyllningar i Barcelona är rekord.Lyckligast på lastbilens flak verkar Eto'o vara, han ser ut att mysa riktigt ordentligt.---

Bilden från 21:30-tiden i kväll: lastbilen med laget i snigelfart mot Camp Nou.

Carmen Amayo

Apropå flamenco (och apropå Barcelona). Carmen Amayo var en enastående flamencodanserska som aldrig gick i dansskola utan henens lärare var instinkten. En legend född 1913 i Barcelonas slum, död 1963 och begraven i födelsestaden. Carmen Amayo var zigenerska.
Här ett klipp från en film hon medverkade i (”Maria de la O” från 1939). Man förstår henne storhet (men saknar färgerna). Hon gjorde f.ö. fler filmer.
http://www.youtube.com/watch?v=Nvd-MALA7tw
Flamencon som kommer från många håll; flaemcon är ju en blandning, och har även ett orientaliskt arv. Det märker man inte minst i Carmen Amayos mjuka, böjliga armrörelser, och framförallt händernas uttrycksfulla vridningar och rörelser från handlederna; som fåglar som flyger vackert. ---
Här dansar Carmen Amayo i en annan film "Follow the boys" från 1944 (tänk om det hade varit i färg också):
http://www.youtube.com/watch?v=YDRPgr5c4qM&feature=related
På denna fina hemsida kan man läsa om Carmen Amay (klipp och klistra..
http://www.heyokamagazine.com/HEYOKA.2.DANCE.CARMAN%20AMAYA.htm

Giro d' Italia

Dagens etapp (nr 18):
1 Michele Scarponi 4.07.41
2 Félix Cardenas
3 Danny Pate

Sammanlagt (oförändrat från igår):
1) Denis Menchov 2) Danilo Di Luca 3) Franco Pellizo

Etapp 19 i morgon = mål Vesuvius! Då har Di Luca chansen.

En av Sveriges största idrottsmän på YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=hkxMrXzcelU&feature=related

Hyllningar


Kl 18:45 startar kortegen genom Barcelona med Barca-spelarna. Nu, 1,5 timme före, sägs att det är 80.000 på gatorna.
Fest av gigantiskt mått i Barcelona ikväll alltså.
Man skulle gärna vilja deltaga i hyllningarna. Nu får TVE (spanska teven)
bli en (dålig) kompensation.
Bilden: kortegevägen, med slutmål Camp Nou.---
I övrigt: tipsa om du vet någon som vill byta till sig en trea av ordinär storlek i Sundsvall mot en möblerad (en säng och en pall) etta på 6-8 kvadratmeter, nära busshållplats 25-50 km utanför Barcelona.




En av de största konstnärerna

Man fängslas av den Mozartska musikens trolldom, men man förstår inte varför.
Här pianokonsert nr 9, den s.k. Jeunehommekonserten. "Vem denne Jeunehomme var vet man inte, mer än att var en skicklig fransk kvinnlig pianist, till vilken Mozart skrev detta verk" skriver Folke H. Törnblom i sin från 1971 bok om Mozarts verk.
Man skulle kunna tro att Jeunehomme är japanfödda Mitsuko Uchida som här spelar:
http://www.youtube.com/watch?v=wFb7lJ38cXw&feature=related

Estrella Morente

I tidigare inlägg har jag skrivit om Estrella Morente och hennes framträdande i Konserthuset.
Nu har hon varit där och Nanushka Yeaman skriver i dagens Dagens Nyheter bl.a.: ”med kristallklar altröst och lika delar precision och passion svingar hon sig genom oräkneliga mikrotonala passager, virtuost ackompanjerad av enbart familjemedlemmar, bl.a. morbordern på gitarr och lillebrodern bland körerna...Absoluta höjdpunkten är konsertens sista låt ”Volver”...Det råder ingen tvekan om varför Estrella Morente utropats till flamencons starkast lysande stjärna just nu”.---
Här Estrella Morente med just "Volver" på Youtube, inspelat vid ett annat tillfälle:
http://www.youtube.com/watch?v=m0SPN4mFhHs&feature=related Men se upp för ögonen, man kan drunkna i dem ---

Vila på sina håll


Nu är Europa-toppfotbollens säsong nära slutet. Återstår mer eller mindre bara Sverige-Danmark som naturligtvis blir en mycket spännande match (jag hade biljett, men sålde den då så mycket annat kostsamt väntar på sensommaren och till hösten). Dessutom, åtminstone för egen del, blir det nu mer tid över för koncentration på Sydamerikansk fotboll, dock tyvärr utan tevebilder. Detta, Giro d' Italia, med sin spännande duell mellan ryssen och italienaren, och Franska mästerskapen i tennis får bli kompensationen.
Bra kompensation ändå, nu när Europa-fotbollen vilar.

Insändare

Insändare i en Barcelona-tidning:

"GRACIAS,GRACIAS, GRACIASSSSSSS por una temporada de ensueño.. por callar la boca a los que nos critican no una sino TRES veces.. Gracias por jugar como los ángeles, por luchar, por vuestro saber estar Graciassssssssssssssssssssss por una noche que mis hijos nunca ,nunca olvidarán VISCA EL BARÇAAAAAAAAAAA"
(Tack för en drömsäsong...Tack för att ha spelat som änglar...tack för en kväll som mina söner aldrig kommer att glömma .Visca (katalanska) Viva Barca.).

Summa sumarum: Nu skulle man helst vara i Barcelona (ja, inte bara nu).

Iniesta

En av världens bästa idrottsmän, spanjoren Andrés Iniesta Luján (bilden). Född i Fuentealbilla, Spanien den 11 maj 1984, 173 cm lång, ungefär vikt 67 kg (här gäller inte "Stor och stark" här gäller "liten och teknisk").
Apropå: svenska fotbollsspelare: träna teknik, träna med bollen! Dra in på att idiotspringa i skogen! Varför? Vi fotbollsvänner vill se fotboll även här! Nu måste man åka hundra mil eller längre för att få se en match där fotboll spelas och inte sparkas. Även om teven kompenserar bra, vore det angenämnt att som åskådare få vara med på arenan också.

onsdag, maj 27, 2009

Barcelona FC

Världens bästa klubblag i fotboll ställde i kväll upp med följande spelare:
Valdes, Puyol, Toure Yaya, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (byttes ut av Pedrito i 90e minuten), Messi, Eto'o, Henry (byttes ut av Keita i 72e minuten).
Bilderna från kvällens CL-final och som visas härunder har norpats från spanska och argentinska nättidningar.

Triplete


På läktaren under CL-finalmatchen ikväll. Berlusconi inträngd mellan Spaniens president och den spanske kungen (som verkade trött på de bilder som visades på honom). Vad pratar den över 70 år gamle Berlusconi med kungen om? Tjejer? Händernas utspel tyder på något sådant.
Men kungen ser fortfarande trött ut. Knepigt!

Perfekt domare


Domarinsatsen i Champion League-finalen var perfekt. Möjligen att påvens välsignelse (bilden) bidrog till detta (?).

El rey de Roma



Konst på högsta nivå

Monet, Mozart, Beethoven, Barcelona FC, Matisse...

Giro d' Italia

Sammanlagt efter dagens etapp.
1. Denis Menchov 72.28.24
2. Danilo Di Luca +0.26
3. Franco Pellizotti +2.00
Di Luca tar in på ryssen Menchov som kroknade 200 meter före mål, eller om det var problem
med växeln eller att han fick kramp. Programledaren hade ingen info heller.
En tittare på Eurovision sms:ade (man vill att tittarna gör det) till programledaren, och skrev att han hoppades att inte Menchov vinner slutsegern, därför att han ser så allvarlig ut.
Mitt tips om slutsegern står fast: Menchov.---

Olimpico de Roma

Olimpico de Roma (bilden) i kväll: starka känslor, magi, passion, spektakulärt.

Själv har jag förberett mig väl: dammsugit teve-fåtöljen, putsat teveskärmen, köpt hårda karameller och försäkrat mig om en teveapparat i reserv. Och i mitt fall är det inte öl som väntar i kylskåpet, eller gift i form av alkoholdrycker utan ramlösa (orginal).
Och visst känns det bra att matchen går i Rom, den eviga staden. Väl värd den obestridige kungen bland alla idrottsgrenar.

Äntligen


Äntligen, Dagen D; Drömfinalen. Barcelona-Manchester U.
TV6 och Viasat Fotboll. Matchstart kl. 20:45.
Må bästa lag vinna...om det är Barcelona. Mitt tips: 2-1 vinst för Barca.
("tvematchen.se" = här ser man vilka tevekanaler som visar fotbollsmatcherna)

Off Topic


Detta är ett Off Topic i bloggen. Det kan slinta in ett sådant när något viktigt sker ute i stora världen.
Obamas val av Sonia Sotomayor till en av domarna i Supreme Court (Högsta Domstolen) är ett lyckodrag, det ger ett bättre USA och därmed en bättre värld. Obama har imponerat på mig ända sedan allra första början av presidentkampanjtiden, och fortsätter att imponera. Valet av Sotomayor, som har sett USA underifrån, till en av domarna i USA:s viktigaste rättsliga instans är ett av hans "genidrag". Sonia Sotomayors far var svetsare och mor sjuksköterska, och Sonia är uppvuxen i Bronx "känsliga" kvarter. Sonia Sotomayor har gjort en enastående karriär (liksom Obama själv) som nu nått så högt den kan nå.
Jag har alltid tyckt om Amerika, inte minst USA trots smutsiga fläckar som t.ex. Kissinger. Nu har jag återfått förtroendet som Bush snabbt spolade bort, nu känns det bra igen. Visst har USA sina brister, inte minst många väldigt fattiga och t.ex. ett orättvist sjukvårdssystem, men med Obama har hoppet kommit tillbaka.
Svenskar kritiserar USA - med eller utan Bush - för allt, och har alltid så gjort, men likväl finns det nog inget folk som svenskar som vill ha ett land som i allt efterliknar USA . Vad betyder denna paradox? Att vi avundsjukt ser upp till USA, och gillar det väldigt mycket!
Vad vore världen utan USA? Trist, och jag tänker inte bara på populärmusiken!
Bilden: Sotomayor med president och vicepresident (från mitt husorgan [ett av] Los Angeles Times)

Se Obama när han presenterar Sotomayor:
http://my.barackobama.com/page/content/introducing-sotomayor

tisdag, maj 26, 2009

Påminneles

I morgon kl. 09:00 släpps biljetterna till Diana Krall och hennes konsert i Konsethuset.---
Och ikväll uppträder Estrella Morente i Konserthuset...och här sitter vi och kan inget göra, mer än att hålla på slantarna för andra begivenheter :(
Här ett smakprov i alla fall:
http://www.youtube.com/watch?v=L78zYWT0D7w&feature=related > Mitt betyg : fantastisk!
Spanjorskan Estrella Morente med ögon som den vackraste andalusiska eller tropiska natten, och med handrörelser under dansen som rör sig likt de vackrast flygande fåglarna.



--------Så här tänker sig Gazzetta delo Sport lagen i morgon (på bänken: inom parentes).


BARCELONA (4-3-3): Valdes; Puyol, Toure, Piqué, Sylvinho; Xavi, Keita, Iniesta; Messi, Eto’o, Henry. (Pinto, Caceres, Victor Sanchez, Busquets, Gudjohnsen, Hleb, Krkic). Trän.: Guardiola.


MANCHESTER UNITED (4-4-2): Van der Sar; O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra; Park, Carrick, Scholes, Anderson; Rooney, Ronaldo. (Foster, Neville, Evans, Giggs, Nani, Berbatov, Tevez). Trän.: Ferguson.
Bilderna: Ferguson resp. Guardiola.

Messi as

Hur beskriver man det nya fotbollsgeniet Leo Messi bäst, inte som fotbollsspelare utan som människa?
Att tala om honom som rena motsatsen till David Beckham ser ut att vara ett bra svar.
Den slutsatsen kommer jag till efter att under senare tid ha läst ganska mycket om de båda fotbollsstjärnorna (bl.a. en höjdarartikel i El Pais häromdagen, en proffsig artikel på alla sätt).
Det är ett gott betyg jag ger Messi som människa. Jag tror också att enkelheten och ödmjukheten som han alltid sägs uppvisa kommer att bestå.
Det finns många skäl att i morgon hålla på Kataloniens stolthet, ja nu Madrids och hela Spaniens stolthet.

Off Topic

Franska Mästerskapen i tennis pågår ju, det fick mig att undra "David Cup då?". Eftersom Sverige åkt ur är det ju klent med DC-info, altså rask till DC-hemsidan som säger:

World Group, 2009 - Quarterfinal
Czech Republic v Argentina
Czech Republic
10 Jul - 12 Jul
Croatia v United States
Croatia
10 Jul - 12 Jul
Israel v Russia
Israel
10 Jul - 12 Jul
Spain v Germany
Spain
10 Jul - 12 Jul

Klicka på respektive match för mer info.
Mitt tips: Spanien möter Argentina eller Ryssland i finalen och vinner.
Semifinaler i september och final i december.

Ingen fotboll idag


Varken Giro d' Italia eller fotboll värd tevefåtöljen idag. Men Franska Mästerskapen i tennis pågår ju (Eurosport) och kanske inte bör vara en så dum kompensation.---

Burnley tillbaka i Premiert League, det var länge sedan.---

I övrigt konstateras att snön inte helt har lämnat Sundsvalls slalombacke. Se bilden (klicka på den) , fotograferad idag. Det vita i backen betyder att så här länge har inte snöfläckar legat kvar i backen under senare år.

Men vårbuskarna har i alla fall börjat röra på sig, jag tänker särkilt på...
har glömt namnet; något på "O sancta simplicitas" (?).
Och det stolta stavgående folket (finns det några stoltare?) liksom mopedsmattret har äntligen återvänt; i det senare fallet till förfång i dubbel bemärkelse för läxläsandet - men i alla fall.

måndag, maj 25, 2009

Rysk fingerbriljans

En rysk pianovirtuos spelar pianokonsert nr 3 av en annan rysk pianovirtuos. Varning: det handlar om Rachmaninov, följaktligen andas kompositionen melankoli, men om detta händelsevis irriterar, rikta koncentrationen på fingerbriljansen och imponeras av den:
http://www.youtube.com/watch?v=fILR2XLeP7s&feature=related---
Mer fingerbriljans (Vadim Chaimovich) á la Rachmaninov:
http://www.youtube.com/watch?v=GJJglDOkVOM&feature=related

Champions League finalen


Barcelona får stöd på läktaren av bl.a. kung Don Juan Carlos I, regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero och Kataloniens högste höns José Montilla---
Domare Massimo Busacca (bilden) från en italiensktalande del av Schweiz.---
Viktigt: Adidas F50i (se föregående inlägg) är Messis nya skor som han gör premiär med på onsdag. Färg naturligtvis de argentinska.

MATCHEN på onsdag

Febern stiger. Allt gås igenom...runt hela världen. Men vad är 'Adidas F50i'?

Carlos Sastre ha vinto la 16ª tappa del Giro d’Italia

Har man inte imponerats tidigare av cyklisterna i Giro d'Italia så gjorde man det idag på den stentuffa 16: etappen. Mycket varmt, stentuffa backar och långt: nära 24 mil (Sundsvall-Gävle och lite till!) mellan Pergala och målet i Petrano med sitt ovanligt vackra gröna omgivande landskap. Det var faktiskt en ovanligt inbjudande grönfärg (möjligen att jag har fel på teven),
Etappsegrare i dag blev Spanjoren Carlos Sastre, en bergscyklist av guds nåde. Sastre vann också Tour de France förra året.
Sammanlag ledare är ryssen Menchov.
Lövkvist, Sverige har tyvärr tagit slut som jag befarat, och frågan är om han ens tar hem ungdomspriset. Jag tror det inte; Lövkvist orkar inte mer. Bör vila nu inför Tour de France.
Vilodag för alla i morgon i Giro d' Italia. På onsdag, den stora Champions Leaguedagen, är sträckan ”bara” ungefär 8 mil.---
Bilden: ryssen Denis Menchov, leder sammanlagt Giro d' Italia. Fyra i fjolårets Tour de France. Född 1978, proffs sedan år 2000. Mitt tips är att han vinner årets Giro d' Italia. ---
Tour de France i år startar i Monaco den 4 juli med målgång i Paris den 21 juli. Då har man
bl.a. gjort en fransk visit i Barcelona den 9 juli. Själv kör jag Tour de Tuna även i år, och ser med tillförsikt på detta; jag har nämligen tränat inför bergskörningen (Allstabacken).

Kung Fotboll hyllas

El País, en av Europas största dagstidningar - och bästa, inte minst vad gäller fotboll och [annan] kultur – skriver ungefär så här apropå Messi och stundande CL-final:
"Det finns tiotusentals personer som önskar bli operasångare eller spela mästerligt på violin eller bli förste dansare eller danserska; det finns tiotusentals som strävar att spela tennis som Rafa Nadal eller simma som Michael Phelps eller skriva som García Márquez. Men de är inte på långt när så många som de tusentals miljoner barn och vuxna som vill bli allra störst. Och för att bli riktigt stor i världen finns det bara en disciplin att försöka sig på : fotboll.".

Argentina


Argentina. Ställningen i högsta serien (Aperturan), alla har spelat 15 matcher:
1Lanús 31 poäng
2Vélez 30
3Huracán29
4Colón 25
5Estudiantes 23
6River Plate 23
7Gimnasia 21
8Newell`s 20
9Godoy Cruz 20
10Racing 20
11Rosario Central 19
12Banfield 19
13San Lorenzo 18
14San Martín 17
15Tigre 17
16Independiente 17
17Boca Juniors 16
18Gimnasia 14
19Argentinos 13
20Arsenal 13

Messi as


En bok om Messi har utkommit, tyvärr ännu ej i översättning vad jag förstår, men det kommer säkert snart. Förlagen vaskar nog händerna, Messi, världens bäste fotbollsspelare, den nye Maradona...det kan ge mycket.
Boken som är skriven av den italienske journalisten Luca Caioli (som verkligen kan sin sak - och har tidigare skrivit om Ronaldinho och Zidane) är på spanska.
Bokens titel: "Messi, el niño que no podía crecer”.
Språk: Castellano (spanska). ISBN: 9788496599260. Upplaga 1, utgiven 2008 i Barcelona.
Något för språkkunniga, av vilka många kloka avstod den smattrande mopeden och gjorde läxor i stället.
I en av de senaste numren av den spanska El Pais finns en lång, intervju med Messi. Minns inte namnet på journalisten, men det är en högklassig intervju (som alltid i El Pais) som upptar lite mer än sju A4-sidor när man kör ut den på skrivaren. I intervjun hänvisas också till ovan nämnda bok.
Om man skall göra Messi lycklig är det bara att ge honom en fotboll, kanske också Messis "Nallebjörn", liksom Maradona svar, var en fotboll.
På frågan om Messi tittar på fotboll någon gång blir svaret NEJ. Han vill spela och/eller leka med fotbollen, inte titta på när andra är i aktion, och inte heller titta på inspelat med honom själv som agerande på planen.
Riktigt lycklig blir Messi bara i sällskap med fotbollen. Jag, vars nallebjörn var en fotboll (med snörning!) från födseln till början av tonåren förstår honom.---
Må Messias måla det avgörande på onsdag.---
Bilden: Fotkonstnärer vars konst fascinerar/fascinerade (argentinarna Messi och Maradona).

söndag, maj 24, 2009

Newcastle


Newcastle åker ur Premiere League. Förlorade idag med 1-0 mot Astonvilla (självmål!).

Varför känns inte detta bra? Jag vet inte, men som ung pojke var det mitt engelska favoritlag, och när vi "deladeupp" för matcher skulle mitt lag heta Newcastle. Kanske detta att Newcastle är ett lag i norra delen av landet också spelar in. Det är ju nästan som i Sverige i det fallet.
Newcastle skall spela i högsta divisionen, liksom Norrköping i Sverige och helst även Degerfors, tycker vi nostalgiker.
Såg filmsnuttar på Newcastlespelare, ledare och supportrar efter matchen idag. Sällan har så många tårar spillts på en engelsk fotbollsarena.

Ta det piano i 26 timmar

Kanadensaren Gonzales (bilden) har slagit konsertrekord genom att i en teatersalong i Paris spela i 27 timmar 3 minuter och 44 sekunder i streck. På repertoaren bl.a. "Summertime" och Britney Spears "Baby One More Time".Tidigare rekordet innehades av indiern Gudi med sina 26 timmar och 12 minuter.---
Hade varit kul at få ha hört honom spela "Summertime"... om den tillhörde de sista låtarna. Eller den där norska låten som vann Melodifestivalen, och som vi blivit lika avundsjuka på, som på de norska skidåkarna (och oljan).---
Apropå: så här låter "Summertime" på riktigt; ett av populärmusikens 10 största "mästerverk" (skall alltså vara med Drottning Ella): http://www.youtube.com/watch?v=1j6avX7ebkM

Atlantis

Försenad p.g.a. dåligt väder, och nu kan sägas efter lyckad "mission".
"Space shuttle Atlantis and its crew landed at 8:39 a.m. PDT Sunday at Edwards Air Force Base, Calif., completing the final servicing mission to the Hubble Space Telescope.
During a press conference held at NASA's Kennedy Space Center in Florida, Associate Administrator for NASA’s Science Mission Directorate Ed Weiler said, "Now, and only now can we declare this mission a total success -- the astronauts are safely on the ground."/ Text och bild: NASA

Detta är stort

En italienare i Frankrike sjunger om spanska Granada = Latinvärlden när den är som bäst.
http://www.youtube.com/watch?v=QUobNguwhTI&feature=related---
Mer latinskt: Rumänskan Angela Gheorghiu, och det handlar om spanska Carmen:
http://www.youtube.com/watch?v=3vncCyJB0ps&feature=related---

Anm.: rumänska är ett romanskt språk - härstammat från vulgärlatinet - liksom spanska, galiciska, katalanska (det talas fyra språk i Spanien - det fjärde är ju baskiska = ett säreget språk som inte alls är släkt med de andra tre, och över huvud taget står helt ensamt i släkthänseende, det är ett s.k. isolatspråk) , rätoromanska, italienska, franska, portugisiska.
Anm.: En del menar att ordet España (=Spanien) är baskiska - ordet betyder strand på baskiska.
Katalanska talas även i Frankrike och Italien, men utbrett är det ju inte: bara i Roussillon i Frankrike och staden Alghero i Italien.
Galisciska talas i nordvästra Spanien där La Coruña finns som vi fotbollsvänner vet. Galisciskan är lite åt portugisiska språkets håll, vilket ju också kan tyckas naturligt.

Farbror Franco förbjöd baskiska och katalanska under sin tid.

Sirlikt

En av de 22 fantastiska fotbollsspelare vi kommer att få se under Champions League-finalen är Ryan Giggs. En av Storbritanniens bästa spelare någonsin, som nu har gjort hela 805 matcher för Manchester U. Helt otroligt, och t.o.m. gått förbi legenden Bobby Charlton .
Giggs, som är född i Cardiff (Wales) 1973 debuterade i Manchester U som 17-åring i en match mot Everton.
Nu pratas det om att adla Giggs. En lista cirkulerar i England om detta, och omkring 14500 har redan skrivit på, däribland kommunministern.
Skriv på du också om du tycker Giggs skall adlas. Själv har jag skrivit på, men skulle önska
att fler nu aktiva blev adlade, officiellt i England och inofficellt i andra länder och alltid få bära titeln ”Sir”: Sir Messi, Sir Ronaldo, Sir Henry etc (jag har ett 50-tal namn).
Här skriver man på: http://www.sirryangiggs.com/
Det gröna fältets schack är den enda sportgrenen med utövare som förtjänar att adlas... visst är det så (?).
Personligen hoppas jag att Barcelona vinner finalen, och att Sir (eller Sr) Messi klackar in det avgörande målet (2-1).

Sommar på väg?



Idag vaknade solen mycket tidigt, så ock webmaster (jag är stolt över titeln - vem hade trott att man skulle bli något så modernt och fint som webmaaaster?). Ortvikens rök har ingen chans heller. Blå himmel och tidig sol föranleder något latinskt glatt i musikväg - som pålägg:
http://www.youtube.com/watch?v=eteIo7ohkok&feature=related
Gloria Estefan, sol från klarblå himmel, vårkylan väck, tillbaka på skatten...nu skall väl stelheten mellan Stadsbergen mjukas upp på sina håll?
Fotot: fotograferat tidigt i morse. Ortvikenfabrikens tre skorstenar kan anas. ---
Nedräkning: tre dagar till CL-finalen i Rom.



lördag, maj 23, 2009

Champions League final


Bara fyra dagar återstår innan årets största idrottshändelse
går av stapeln.
Bilden från den Argentinska sporttidningen Ole (CL-finalen uppmärksammas mycket i Sydamerika, och naturligtvis väldigt mycket i Messis hemland).
Dags att beställa Viasat Fotboll och bita ihop vid tanken på att man binder sig för ett år... tänkte jag skriva när jag just ser att TV6 också sänder matchen.
Sällan har man sett fram emot en CL-final så mycket som denna gången. Världens två bäst fotbollsspelande lag (enligt mig) möts i en match i den Eviga staden, och uppmärksammas i hela världen. VM-final, EM-final och CL-final i fotboll = störst inom idrotten!

Aperturan

Argentinska "ligan":

1Lanús 28
2Vélez 27
3Huracán 26
4Colón 24
5Estudiantes 20
6Godoy Cruz 20
7River 20
8Rosario Central 19
9Banfield 19
10Racing 19
11San Lorenzo 18
12Gimnasia 18
13San Martín 17
14Newell`s 17
15Tigre 17
16Independiente 17
17Boca 16 (aj-aj)
18Gimnasia 14
19Argentinos 13
20Arsenal 13

Giro d' Italia

Sammanlagt efter dagens etapp: De tre första platserna som i går; och även Lövkvist som igår (tionde plats)

Der Wolfsburg ist deutscher Fußballmeister 2009




Guld till Wolfsburg efter 5-1 seger idag. Grattis


Historiskt idag i europeisk fotboll
VfL Wolfsburg (Verein für Leibesübungen Wolfsburg) blev för ett par minuter sedan klar för ligaguldet genom att ha utklassat Werder Bremen.
En härlig match inför 30.000 som lät som 60.000. Bremen inledde stark men det höll bara i 6 minuter när Wolfsburgs Misimovic målade.
Jag har följ Bundesliga under de senaste veckorna mer än någonsin, och betyget är bättre än godkänt. Utlänningarna, särskilt sydamerikanarna har gjort Bundesliga mycket sevärd.
Inte minst Wolfsburgs brasse Grafiti från vilken glädjetårar strömmade och aldrig tycktes ta slut.
Enorm glädje bland Wolfsburgs-fansen.---
Wolfsburgs startelva idag: Benaglio - Hasebe (utbytt 55:e min. av Pekarik), Madlung (72:e Simunek), Barzagli, Schäfer - Josué - Riether (83:e Schindzielorz), Gentner - Misimovic - Grafite, Dzeko
Summa sumarum: 1) Oj vad kung Fotboll är stor ute i världen! 2) Mäktigt, fint, härligt i Wolfsburg idag.

Bilden: Grafiti direkt efter matchen idag och innan tårarna flödade.
PS Bayern München direktkvalificerad till Champions League efter 2-1 vinst idag och Hamburger SV till UEFA-upen.

Enkelt med fascinerande

Den enkla musiken kan också fascinera (ja, varför inte?).
Rytmen är ju en viktig del i musikens grund. Och det finns musik där rytmen dominerar, som musik för slaginstrument. Men även ibland för orkester, som i Maurice Ravels (enkelt tema och monotom rytm men:) härligt dynamiska ”Bolero” , där en enträgen liten trumma hela tiden håller takten. Inte konstigt att den gjort lycka i alla konsertsalar. Ravel själv lär ha förvånats över uppskattningen , själv betraktade han ”Bolero”som ”en studie i instrumentation”: http://www.youtube.com/watch?v=MP3qwZxm7p4&feature=related---
”Bolero” platsar på min allround (alla musikstilar) topplista.---
Berliner philharmoniker som här spelar börjar att bli min favoritorkester; jag känner inte till så mycket om orkestern, men har lyssnat väldigt mycket på dem, inte minst på tevekanalen Mezzo. Högklassig hemsida som kanske även vore något för mig som vill veta mer (med hjälp av ett TY-SV lexikon skall det väl gå) :
http://www.berliner-philharmoniker.de/ ---

Bundesliga


Toppenspännande idag.
Vinner Wolsburg eller spelar oavgjort idag mot Werder Bremen tar man ligaguldet (Viasat Fotobll kl 15:25). En stor dag för Wolsburg vars bästa placeing i ligan hittills är en femteplats (förra säsongen). Som f.d. Volkswagenägare håller man naturligtvis på Wolsburg :)
Volkswagenägare ja, den förste i Norrland med ny himmelsblå VW.
Andraplatsen är också attraktiv då den leder direkt till Champions Leaguespel nästa år. Bayer München eller Stuttgart? De möts idag (Viasat Sport kl 15:25). Spelar de oavgjort har Hertha Berlin chans att bli tvåa.---
TV4 Sport ikväll: Villarreal-Valencia kl 20:55.
Senare på Viasat Fotboll Bordeaux-Monaco.

En fin fotbollsdag alltså. Wolsburg-Werder Bremenmatchen gör att Giro d' Italia (Eurosport)står över idag.
Forza VW!

Bilden: Bilen som omnämns i texten och dess ägaren

fredag, maj 22, 2009

Giro d' Italia

Totalställning efter dagens etapp: 1 Denis Mentjov 2 Danilo Di Luca 3 Levi Leipheimer.
Lövkvist på tionde plats. Och det är i ungdomstävlingen som hans chans ligger; leder ju nu också med relativ stor marginal också .
Hans stallkamrat Cavendish vann dagens etapp, den tredje etappen han vinner.
I morgon Campi Bisenzio-Bologna (172 km).
Sist jag läste om Bologna, och det var relativt länge sedan, var Bologna kommunistisk styrd. Undrar hur det är i dag?---

Perfekt info- även om man inte behärskar italienska - från Gazzetta Delo Sport: här hittar man kartor inkl- nivåditon, och annan fullständig information om respektive etappsträcka: http://www.gazzetta.it/ssi/2008/boxes/giro2009/sito/tappe_it_09.shtml

Fagott


Fagotten, orkesterns clown, behövs. Griegs ”I Bergakungens sal” utan fagott vore inte lika "kul": http://www.youtube.com/watch?v=fzyi3C4gNnE&feature=related
Fagotten förfäder är pommern och baspommern läser jag.
”Baspommern hade bara ett rör, men under 1500-talets första hälft kom en italiensk instrumentmakare på att man kunde dela upp det i två kortare. Resultatet blev ett instrument som var 1,3 meter långt, och kallades dulcian (anm.: som ersattes av fagotten på 1600-talet). Sin nuvarande utformning fick fagotten inte förrän vid 1800-talets början.”/ur "Så blir det musik" av Sixten Nordström

Oemotståndligt

Ingen kan bli oberörd av melodin. För länge sedan fastnade den för gott i mitt minne: http://www.youtube.com/watch?v=fmptWExyKEw&feature=channel_page
Ur Alexander Borodins opera Furst Igor. På min allround (alla musikstilar) topplista har den en säker plats.
Borodin (1833-87), var läkaren och vetenskapsmannen som självlärd komponerade på helger och semestrar.
På sätt och vis synd att han inte helt ägnade sig åt komponerandet. Kan jag säga som inte vet betydelsen han hade som läkare och vetenskapsman.

Glinka

Med hjälp av ”gamla” YouTube kan den ryske kompositören Michail Glinkas (1804-57) flödande melodiska rikedom upplevas. Även om filmkvalitén kunde vara något bättre.
http://www.youtube.com/watch?v=HX-gR-zzZgc&feature=related ---
Glinka är mest berömd för sin opera Ruslan och Ludmilla vars, skriver Mcleish, livfulla uvertyr (= här) bjuder på en kombination av rättframma melodier, bullrande pukor och vildsinta löpningar i blås och stråk (en enkel men strålande recension). Men hans opera ”Livet för tsaren” , betraktad som rysk nationalopera, mottogs med mycket mer entusiasm på sin premiär.---
Sveriges radio P2 har inte glömt Glinka. Bl.a. har programmet "Aurora" haft honom som "veckans tonsättare".

Inte mycket idag


Utöver repriser inget på TV idag för finsmakare av fotboll. Eurosport visar s.k. strandfotboll, men trots att en fotboll är med i leken låter det ointressant, mer show än det som det gröna fältets schack har att erbjuda.
Men Giro d' Italia finns med idag också (Eurosport): Lido di Camaiore-Florens av alla ställen = 150 km.
Florens, Kulturstad med stort K. Och vacker...vad jag förstår.
Bilden: Florens

Paolo Conte

Italienska fotbollslandslaget sjunger Paolo Contes "Azzurro" :http://www.youtube.com/watch?v=oATf3yVcpps&feature=related. Varning: Bildmässigt ingen bra kvalité, och inte musikmässigt heller.
Paolo Conte, italiensk sångare, pianist och kompositör, nu över 70 år, blev mest populär för just Azzurro, som även fansen av landslaget tog till sig som sin ”egen”.
Själv lyssnar jag helst på den unge gubben Conte med denna låt...trots minspelet :) :http://www.youtube.com/watch?v=44wqc2gbbfY&feature=related---
Dessa italienare...jag säger då det.

Marcela

Min första utomeuropeiska bloggläsare har gett sig till känna. HOLA MARCELA!

torsdag, maj 21, 2009

Hem igen

På fredag återvänder de sju Hubblereparatörerna till Tellus. Allt har blivit lyckat. Hubble är nu i fin form, och kan se längre ut i Universum än tidigare.

Giro d' Italia

Menchov strappa la maglia rosa a Danilo Di Luca. Vann dagens tempolopp.
Totalställningen: 1. Denis Menchov, Ryssland 2. Di Luca. Italien (0:34 efter). 3. Leipheimer, USA .
Lövkvist på nionde plats.

En svenska att vara stolt över

http://www.youtube.com/watch?v=WN_vsAUEE8s&feature=related (här med en berömd sång ur Korngolds "En död stad").---
Och varför inte något som är ungefär 400 år gammalt (Monteverdi), men med samma kvinna och hennes fantastiska röst (och utstrålning):
http://www.youtube.com/watch?v=WRVasTFjG1k&feature=related

UEFA-cupen

Final: Sjachtar-W. Bremen 2-1 efter förlängning. Sjachtar med fem brassar.

Off Topic

Detta är första det "Off Topicet" i denna blogg.
Jag och några miljoner fler har fått ett e-mail från president Barack Obama. Sjukvårdssystemet, det orättvisa, i USA behöver förändras.

"Stig, I need your voice on health care‏
Från:
President Barack Obama (info@barackobama.com)
Skickat:
den 21 maj 2009 01:11:34
Till:
Stig ostlund (stig.ostlund@hotmail.com)
Stig --The chance to finally reform our nation's health care system is here. While Congress moves rapidly to produce a detailed plan, I have made it clear that real reform must uphold three core principles -- it must reduce costs, guarantee choice, and ensure quality care for every American.As we know, challenging the status quo will not be easy. Its defenders will claim our goals are too big, that we should once again settle for half measures and empty talk. Left unanswered, these voices of doubt might yet again derail the comprehensive reform we so badly need. That's where you come in...(etc).
Last November, the American people sent Washington a clear mandate for change. But when the polls close, the true work of citizenship begins. That's what Organizing for America is all about. Now, in these crucial moments, your voice once again has extraordinary power. I'm counting on you to use it.

Thank you, President Barack Obama".

Oroa dig inte Barack, det är klart att jag ställer upp. Ring mig så skall jag förklara närmare hur det skall gå till.
En gång i tiden hade vi ett rättvist sjukvårdssystem här i Sweden, så jag har kunskaperna. Jag lovar att inte beröra hur och vart vi är på väg nu. Have a nice day Barack! Give Michan my best regard.

Bra jobbat (Hubble)

"Hubble's Servicing Mission 4 a Success
Equipped with new instruments that will see the universe in more detail than ever before, and prepared for many more years in orbit, the Hubble Space Telescope is ready to resume its work. Join HubbleSite for perspective on the events and outcomes of Servicing Mission 4.
Follow the last days of the mission with our Access Hubble video segments, and catch up on the excitement you may have missed. Our new blog, "Speaking of Hubble ..." gives you the insiders' view of the mission, with Hubble astronomers sharing their thoughts as the spacewalks unfold. If you prefer your updates short and sweet, use our Twitter Feed @HubbleTelescope. We'll keep you posted on the testing of the new instruments and the release of the first new images."/NASA

Man kan alltså , som jag även tidigare skrivit, prenumerera på NASA-nyheter. Gå in på denna sida:
http://hubblesite.org/newscenter/hubble_on_the_go/inbox_astronomy/ . Perfekt service. Även NASA:s Twitter Feed kan vara något för de som har bråttom att hinna med livet (klicka på länken enligt ovan).

onsdag, maj 20, 2009

Rättelse

I ett tidigare inlägg menar jag att inget av värde utspelas på fotbollsplanerna i kväll. Men jag hade ett fel: Det är ju final i UEFA-cupen, Sjachtar Donetsk-WerderBremen. TV8 och Viasat Fotboll visar matchen som börjar nu, alltså kl. 20:30.

Smetana

Nicolai Gedda, en av våra stora i musikbranchen, föddes i Stockholm1925 av en svensk mor och en rysk far. Hans ryska efternamn är Ustinov; den engelske skådespelaren (”Spartacus” mm)Peter Ustinov var en avlägsen släkting till hans far.
Här i Smetanas främsta opera ”Brudköpet” (”Prodaná nevêsta”), den ”Tjeckiska nationaloperan” som den kallas: http://www.youtube.com/watch?v=gBRYeox_yzk&feature=related
Smetana so fick sin musikaliska utbildning i Prag var också till stor välsignelse för Göteborgs musikliv då han under sex år var kapellmästare där.
Det som jag främst förknippar Smetana med är hans komposition ”Moldau” ett färgrikt och gripande porträtt av av denna biflod till Elbe.

Giro d' Italia

Sammanlagt efter dagens (11:e) etapp:
1
D.Di Luca (Italien)
044:00:11
2
D.Menchov (Ryssland)
+ 01:20
3
M.Rogers (Australien)
+ 01:33

Lövkvist står kvar på åttondeplatsen.

Bäst i kväll: ljuset

Fotboll på TV idag: inget speciellt; bättre att utnyttja den ljusa kvällen utomhus (klädd i tjock jacka).

Biljettsläpp 27 maj


Idag är det precis en vecka innan biljetterna till Diana Krall släpps.
När den kanadensiska världsartisten var här sist skrev Göteborgs Posten efteråt bl.a.:
"Visst. Det är så här hon skall höras, den kanadensiska jazzsångerskan och pianisten - i levande livet i sällskap av ett litet tätt favoritkomp. Då har musiken inte något av den där inställsamheten som hennes producenter ibland tyngt hennes skivproduktioner med. Och då blir det också uppenbart att hon förvandlat det som legat henne i fatet - att hon betraktats mest som en habil barpianist - till en verklig styrka...".
Diana Krall, gift med Elvis Costello, är född i färjestan Nanaibo (gröna pilen på kartan - färja bl.a. till Vancouver), på vackra Vancouver Island i en av mina fyra favoritställen på jorden, nämligen British Colombia (övriga är Latinamerika, Norge och Sverige). Åtminstone har det varit så.
Tillbaka till ämnet: Stockholms Konserthus den 20 september, 2009: Diana Krall, biljettsläpp 27 maj (dagen före är hon i Köpenhamn, och dagen efter i Oslo). ---

"Diana Krall prisas både för känsligheten i pianospelet och för sin sång, och hennes bredd överträffas bra av kvaliten på det hon tar för sig.
Diana Krall är i själ och hjärta en genuin jazzmusiker. Under uppväxten trollbands hon av skivor med Fats Waller, Nat King Cole och Oscar Peterson. - Jag tilltalades av svänget, friheten och improvisationen. Att man kan ta något, tänja ut det och göra det till sitt eget. Det tyckte jag var intressant säger hon i kanandensiska CBC.
Diana Kralls röst har blivit mognare, råare och mer naken. Glamouren finns kvar i de luftiga arrangemangen, men den har fått sällskap av livserfarenheten. Som Diana uttrycker det i Jazz Times:
”-Konst ska aldrig vara endimensionell. Livet kan inte rymmas i en enda låda. Livet är inte sådant och inte heller konsten och musiken” /Från Kungliga Filharmonikerna/Stockholms Konserthus programtidning inför säsongen 09/10---
"Livet kan inte rymmas i en enda låda". Visst är det så Diana Krall, och vad det mig själv beträffar har det varit fråga om ovanligt många och olikfärgade lådor; det känns mycket bra, jag har inget att ångra.---


PS Men stockholmarnas konserthus har även mycket annat proffsigt i år att erbjuda ; närmast imorgon då "Mozart- och Rossini-specialisten" Cecilia Bartoli förgyller inredningen med sin röst.---
Kartan: Röd pil. Port Alberni en liten stad av Härnösands storlek, och en gång kallad Laxhuvudstaden i världen. Staden hade (har?) en stor massafabrik, och just för den skull
besökte "mitt" fartyg stan. Otroligt men sant: en gång fraktade vi massabalar till Finland! Den internationella handeln kan vara svårbegriplig ibland.
Det luktade gott för en Svartvikare (f.d. träindustriort utanför Sundsvall) i Port Alberni, nämligen utsökt träindustrilukt. Men det var inte därför som jag var ytterst nära att bli kvar där. Kanske inte just Port Alberni hade varit något extra (förutom det som var nära att hålla mig kvar där), men British Colombia...vow! Men inloppet till Port Alberni är vacker, särskilt på hösten.---
Anm.: steget från en Diana Krall-konsert i Stockholms Konserthus via en italiensk operasångerska till finsk import av massabalar är som synes inte långt.---
Diana Krall i Paris minns Nat King Cole återigen: http://www.youtube.com/watch?v=l6uios2-3HE&feature=related

Solen har jobbigt



Det är inte röken från Ortvikensfabriken som gör det jobbigt för vår sol ibland att kunna visa sig, utan det är molnen. Bilden från morgonen.

STS-125 Leaves improved Hubble

"STS-125 Leaves Improved Hubble Behind The crew of Atlantis bid farewell to the Hubble Space Telescope on behalf of NASA and the rest of the world Tuesday. The telescope was released back into space at 8:57 a.m. EDT. With its upgrades, the telescope should be able to see farther into the universe than ever before"/NASA.
Man imponeras.

tisdag, maj 19, 2009

Bok- och biblioteksmässan

I år fyller Bokmässan i Göteborg 25 år. Och i år är det Spaniens, och det spanska språkets år på mässan. Bland mycket, mycket annat kommer Latinamerikas framgångsrikaste författare: Isabel Allende.
Datum 24-27 september. Problemet är husrum. Det är redan fullbokat på alla hotell och vandrarhem i Göteborg/Mölndal. Man får nog söka sig till Kungsbacka, kanske Partille eller
någon annan ort utanför Lilla London.

Esbjörn Svenssons trio

Det är inte varje dag som man ser och hör svenskar på den ansedda musik-teve-kanalen Mezzo, men i övermorgon kommer Esbjörn Svenssons trio.
Esbjörn Svensson en av våra största jazzmusiker någonsin omkom ju tragiskt i en dykolycka för
något år sedan.
Klart att vi ser fram emot svenska världsstjärnor på Mezzo.
Torsdag kl 22:50 och 50 minuter framåt alltså.
http://www.youtube.com/watch?v=kxwlkjZb6Iw&feature=related

Giro d' Italia

Efter dagens etapp. Italienaren Danilo Di Luca drar ifrån. Lövkvist nu på åttonde plats i sammandraget.
I morgon från stora OS [2006] - staden Turin, till lilla staden, tillika turistorten inte minst för italienarna själva, Arenzano = 214 Km.

Lövkvist fortfarande med i leken, men...

Tvärtom nästa år

Att tro på sig själv är bra. Men att numera tro på Sverige i Melodifestival är som bekant fel.
Förslag på åtgärder inför nästa år har börjat att sippra ut; för då Sverige skall vinna...igen.
Men varför inte skippa alla kvalificeringar, och göra tvärtom mot i år i allt:
skicka Carola direkt till Norge att framföra Triumfmarschen ur Verdis opera Aida.
För vem vill inte - allvarligt talat - ha tillbaka den där stolta nationalkänslan?

Anna Netrebko


Ryskfödda Anna Netrebko med Dvoraks "Sång till månen" ur Rusalka: http://www.youtube.com/watch?v=MwuNqcKUxto&feature=related---
Anna Netrebko = "Audrey Hepburn with a voice" lär New York Observer ha skrivit.---
Bilden: Anna Netrebko, nu österrikiska. What a woman!
PS Läser att idag den 19 maj anno 2009 skulle Anna Netrebko ha uppträtt på Royal Festival Hall i London, men har drabbats av influensa. Märkvärdigt, kan även änglavarelser bli förkylda?

Farrah

Den amerikanska aktrisen Farrah Fawcett är svårt cancersjuk.
Och nog uppmärksammas det. Alla är med henne i hennes svåra stund. Såg också att
en av våra kvällsblaskor beklagar sig över den svårt sjuka personen på andra sidan Atlanten. Larry King, den skicklige och karismatiske CNN-intervjuaren har ett program om henne, och "det är så synd om henne".
Klart att det är synd om henne, men det är det om alla svårt cancersjuka. och mest synd är det om cancersjua barn; det är ju så orättvist.
Att ha mer medlidande med kändisar som råkat i svårigheter, än med andra känns
"falskt" på något vis. Jag kunde inte fortsätta att se den skicklige Larry Kings program
om Farrah Fawcett, tankarna var hela tiden hos cancersjuka barn. Det medlidandet kändes alltför tungt - en orättvisa av värsta sort.---
"Förtydligande": Farrah Fawcett var skicklig inom sitt yrkesområde, inte tu tal om den saken.

Först månstuds, sedan Venusstuds (EVE)

Sedan relativt många år har radioamatörer experimenterat och sänt radiosignaler , låtit dem att studsa på månen och återvänt till radioamatörerna. Man kan tala om tekniskt skickliga, inte minst prickskickliga, amatörer.
Den 25 mars hände något nytt.
Nämligen att tyska radioamatörer (som planerar något så avancerat som en "mission" till planeten Mars) skickade signaler till Venus som efter en "resa" på 50 miljoner km, studsat och återvände till radioamatörerna efter 5 minuter. Alltså en "resa" på 100 miljoner km.
Anm.: EVE = Earth-Venus-Earth, eller tyska Erde-Venus-Erde ---

Se vidare: http://www.southgatearc.org/news/march2009/eve.htm ---
Och ännu mer detaljrikt (språk tyska) på:
http://www.amsat-dl.org/index.php?option=com_content&task=view&id=166&Itemid=97---
Bakom den den sistnämnda sidan står tyska radioamatörer som koncentrerat sig på radioastronomi (föreningens namn: Amsat-DL). Om tyska behärskas bra eller någorlunda se också videon som finns på sidan. Väl bekomme! ---
Ytterligare ett tips inom området, riktat mot speciellt antennintresserade, en fantastisk sida gjord av en amerikansk radioamatör med anropssignalen W1GHZ (mitt är SM3BSF, nu över 40 år gammalt) : http://www.w1ghz.org/antbook/contents.htm

måndag, maj 18, 2009

Ohämmad livsglädje


Flamenco, den indivuella dansen som mest styrs av den tolkandes känsla och ger en sådan möjlighet till personlig improvisation. Stämningen, atmosfären ("el ambiente") , miljön är en ytterst viktig ingrediens i ”el Flamenco puro”. Det märker vi ju tydligt när vi ser filmsnuttar på t.ex. YouTube.

Baleriadansen (”el baile por bulerías”) är en utpräglad zigenardans och festdans med vilken man kan bland mycket annat kan uttrycka ohämmad livsglädje och gyckel .
”En sjudande förväntan måste måste vibrera i luften bland de oerhört viktiga åskådarna/åhörarna” skriver man i Diccionario En ciclopédico Illustrado citerande Kurt Sachs bok ”Der Tanz”. ”Åhörarna stimulerar artisten med handklappningar (”palmas”), knäppningar (”pitos”) och andra rytmiska ljud. Och ”palmas är en svår konst, den som inte behärskar den till fulländning skall avstå helt.
Uppeggande tillrop (”el jaleo”) spelar också en stor roll för dansaren, om det kommer på rätt ställe förståss. På fel ställe blir de naturligtvis irriterande.”.
http://www.youtube.com/watch?v=IyT6An7Gu_I

!A mi me gusta el Flamenco puro!---När jag ser och hör Flamencodans, både "cante flamenco andaluz" (som sjungs av en icke-zigenare) och "cante flamenco gitano" (som sjungs av en zigenare), dras jag i tankarna till Andalusien där (Sevilla, Cádiz och Jerez gör anspråk på att vara själva orten) Flamengons vagga stod.
Skillnaden mellan de båda sångsätten går inte att beskriva utan måste upplevas. Något kan sägas, t.ex. att "cante flamenco andaluz" har berikats av spanskinspirerande sånger från Sydamerika.---

Hur lär man sig nu detta, och väldigt mycket mer? Mitt råd är att köpa eller låna "Flamenco - flamencokonstens historia och dess utveckling fram till våra dagar", en alldeles förnämligt informerande bok (ISBN 91-9712-590-3) av Barbro Thiel-Cramér.
På baksidan av boken kan man läsa att författarinnan bl.a. tillbringade 12 år i Spanien och sedan var där längre eller kortare tider för daansstudier och forskning. Hon har också varit huvudlärare i spansk dans vid Danshögskolan i Stockholm. Barbro Thiel-Cramér, som avled 1997, visste alltså vad hon skrev om.---

Här världsberömda Sara Baras, född i Cadiz där alltså flamencons vagga kanske en gång stod:
http://www.youtube.com/watch?v=OQ-ie12Eqck&feature=related ---

På denna högintressanta "flamencosida" kan man läsa om Sara Baras:
http://www.deflamenco.com/artistas/veri.jsp?cod=134 ----------------
Apropå. Nästa tisdag kommer Estrella Morente till Stockholms konserthus.
Det är bara till att gratulera stockholmarna (återigen):
Med "Pastora" i YouTube-avsnittets rubrik menas Pastora Maria Pavon Cruz född i Sevilla och död 1969. Pastora Pavon är troligen den viktigaste kvinnan i flamencons historia. Hon kallades "Niña de los Peines" ("peine" = kam).------------------------------------------------------
Biljetter till Estrella Morentes framträdande i konserthuset finns - märkvärdigt nog kan tyckas -fortfarande att tillgå (Ticnet).
Kanske priset avskräcker: billigaste plats = 900:-kr. Kanske man även kan tyda det så att intresset för flamengo inte nått samma höjd i voix... vårt "Snälla, snälla, snälla-land" som i många andra länder numera.

PS Boken som nämns ovan är inte dyr på "bokbörsarna" och finns även att låna på Sundsvalls Stadsbibliotek. Apropå nämnda bibliotek: varför aldrig någon officiell hyllning till den utomordentliga service som man möts av där? Mitt betyg är i alla fall det högsta tänkbara. DS




Vincenzo Bellini


"Skönsångens" mästerlige Bellinis ”La Sonnambula” ("sömngångerskan") här med den fantastiska sopranen sydkoreanskan Sumi Jo (bilden) : http://www.youtube.com/watch?v=lXw3cmQ93bk&feature=related
Bellini, Vincenzo Bellini som vann världsrykte med just ”La Sonnambula” föddes på Sicilien 1801. Han lär enligt litteraturen ha gett upphov till en veritabel Bellinifeber i Stockholm på 1840-talet. Bellini avled 1835.---
”Jo Su-mi (born in Seoul on Nov. 22, 1962)
1983 - Left for Italy after two years of study at Seoul National University1985 - now - Won the Napoli Zonta International Competition and various international vocal competitions1986 - Made her operatic debut as Gilda in ?igoletto' at the Verdi Opera House in Italy1993 - Named Soprano of the Year in 1993 at La Siola d'Oro1997 - Won the French Grand Palmie
2002 - Appointed cultural ambassador for the 2002 Korea-Japan World Cup2003 - Elected as an Artist for Peace by UNESCO2008 - Selected as the winner of the Puccini Festival Foundation's Puccini Prize”. /
Källa ”EC Plaza”.
Sumi Jo har även en Grammy.
2000 = Sjöng vid utdelningen i Oslo av Nobels fredspris (till en f.d. sydkoreansk presidnet)..

Universums vackraste rymdskärva

Amerikanen Steve Roach ledsagar oss - och på det bästa sätt han
kan (han är kompositör) -igenom bilder på Universums vackraste rymdskärva:
http://www.youtube.com/watch?v=mQXpLChvBzk&hl=sv

Sunspots


Sedan 1 januari innevarande år har solen varit solfläcksfri under hela 115 dagar.

Men nu börjar våra kära solfläckar att så smått visa sig igen.

Ingen kan dock inte ses på bilden (fotograferad i morse) där solen har fullt schå med att tränga igenom röken från Ortvikens fabrik (denna rök är inte miljöfarlig, och fabriken vill vi naturligtvis för guds skull ha kvar, med eller utan rök).

Bloggarkiv